Νηστίσιμο μιλφέιγ
Τι χρειαζόμαστε:
4 κουτιά γάλα καρύδας των 400 ml γάλα σόγιας 500-750 ml 1 κούπα αλεύρι 2 κούπες ζάχαρη 4-5 βανίλιες 1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη 4 πακέτα κράκερς ή 2 φύλλα σφολιάτας ζάχαρη άχνηΠώς το κάνουμε:
1 Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα τα γάλατα καρύδας να κρυώσουν καλά στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη)
2 Την επόμενη, βγάζουμε τα δυο κουτιά από το ψυγείο, τα αναποδογυρίζουμε (δεν τα ανακινούμε, τα γυρίζουμε ανάποδα με μια κίνηση) και τα ανοίγουμε. Απομακρύνουμε το υγρό υπερκείμενο και το κρατάμε, ενώ σε άλλο μπολ βάζουμε την παγωμένη κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα σε υψηλή ταχύτητα στο μίξερ ώστε να γίνει σφιχτή σαντιγί, και στο τέλος προσθέτουμε 1 βανίλια. Βάζουμε τη σαντιγί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
3 Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το υγρό που κρατήσαμε από το γάλα καρύδας, και τόσο γάλα σόγιας ώστε να έχουμε συνολικά ένα λίτρο υγρό. Κρατάμε λίγο ξεχωριστά (περίπου μια κούπα) και το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι, ώσπου να διαλυθεί εντελώς.
4 Στο υπόλοιπο μείγμα υγρών, ρίχνουμε τη ζάχαρη και 2 βανίλιες και το βάζουμε να βράσει.
5 Ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα, ώσπου να πήξει η κρέμα. Αν σβολιάσει, χτυπάμε την κρέμα με το μίξερ, ώσπου να γίνει ομοιογενής.
6 Στο τέλος, προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη ώστε να μην πιάσει πέτσα.
7 Όταν κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε την σαντιγί που έχουμε στο ψυγείο και χτυπάμε με το μίξερ ώστε η κρέμα να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.
8 Στρώνουμε σε ένα αλουμίνιο ταψάκι μια στρώση κράκερς (ή αν θέλουμε σφολιάτα, την οποία έχουμε προηγουμένως πασπαλίσει με ζάχαρη και ψήσει), ρίχνουμε την κρέμα, καλύπτουμε με μια ακόμη στρώση κράκερς.
9 Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει σαντιγί με τα άλλα δυο κουτιά γάλα καρύδας, όπως παραπάνω, αλλά προσθέτοντας και όση ζάχαρη άχνη θέλουμε. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού, ρίχνουμε τριμμένα κράκερς και άχνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Πηγή : xrysessyntages.gr