ΥΓΕΙΑ

Νευροπάθεια: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη

Νευροπάθεια: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη

Ο όρος περιφερική νευροπάθεια περιγράφει τις παθήσεις των περιφερικών νεύρων.

Πρόκειται για σχετικά συχνή νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε βλάβη των περιφερικών νεύρων. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες ασθένειες των νεύρων ή να είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής ασθενειών. Πολλές είναι οι αιτίες της περιφερικής νευροπάθειας και έχουν καθιερωμένα αίτια, όπως ο διαβήτης, ο αλκοολισμός, η ουραιμία, το AIDS, διατροφικές ελλείψεις.

Ο διαβήτης είναι ίσως η πιο κοινή αιτία περιφερικής νευροπάθειας. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν την έκθεση σε κρύο ή ακτινοβολία, φάρμακα, τοξικές ουσίες, αγγειακές διαταραχές, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Νέα επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται με τη νευροπάθεια και ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του νευρικού πόνου.

“Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά γιατί μπορεί να δείχνουν ότι αρκεί μια απλή αλλαγή στη διατροφή για να βοηθήσει κάποιον να ανακουφιστεί από τα επώδυνα συμπτώματα που συνδέονται με τη γλουτένη» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Panagiotis Zis, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

gluten6

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Sami Saba από το νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, εκατομμύρια Αμερικανοί αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους, ωστόσο μόλις 1% έχουν πραγματικά ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Διαφήμιση

Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι διαφορετική από την δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) και επιβεβαιώνεται μέσω σχετικών εξετάσεων.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σύνδεση της ευαισθησίας στη γλουτένη με βλάβες στα νεύρα χεριών και ποδιών και συμπτώματα όπως αδυναμία, μούδιασμα και πόνος.

“Αυτό που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Saba, “είναι αν τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη και επώδυνη νευροπάθεια δουν βελτίωση αν ακολουθήσουν δίαιτα χωρίς γλουτένη ή αν τα άτομα χωρίς επώδυνα συμπτώματα αναπτύξουν πόνο, εάν αρχίσουν να τρώνε και πάλι τροφές με γλουτένη».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 60 άτομα με μέση ηλικία τα 70 έτη και διαγνωσμένη νευροπάθεια που σχετίζεται με τη γλουτένη. Πάνω από τους μισούς είχαν επίσης πόνο λόγω νευροπάθειας.

Η διατροφή τους έπαιξε σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ το 56% των ασθενών χωρίς πόνο ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη, μόλις το 21% όσων είχαν επώδυνα συμπτώματα ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.

Αφού έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η ψυχική υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη συνδέεται με 89% μειωμένο κίνδυνο πόνου.

Ο Zis διευκρινίζει πάντως, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αν η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει κάποιους πάσχοντες από νευροπάθεια που συνδέεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Πηγή: healthday.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αρθρίτιδα
#δίαιτα
#διατροφή
#διατροφή για
#έρευνες
#ερευνητές
#ηλικία
#Ηνωμένο Βασίλειο
#κρύο
#μελέτη
#Νέα Υόρκη
#νοσοκομείο
#πόνο
#υγεία
#φάρμακα