share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Νερατζάκι πράσινο γλυκό !!!

Νερατζάκι πράσινο γλυκό !!!

Ιδιαίτερο σε γεύση αλλά πολύ μυρωδάτο και αγαπημένο γλυκό κουταλιού!!!

Υλικά:

1 κιλό νεραντζάκια πράσινα

1 κιλό και 1 ακόμη κούπα ζάχαρη

1 κομμάτι γαλαζόπετρα όσο ένα μεγάλο φουντούκι

2,5 κούπες νερό

1/2 κουταλάκι ξινό

Το χυμό ενός μέτριου λεμονιού ή 2 κουταλιές γλυκόζη (εγώ βάζω λεμόνι).

Τί κάνουμε

Διαλέγουμε αμέστωτα νεραντζάκια που να μην έχουν σκληρύνει τα κουκούτσια τους.

Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό.

Τα βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά, χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε από την αρχή τη διαδικασία.

Αυτό γίνεται μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να λιώνουν αν τα πιέσουμε ανάμεσα στα δάκτυλά μας.

Τότε, τα ξεπλένουμε , τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο για να μπορούμε να τα πιάνουμε, και καθαρίζουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι το σκληρό σημείο που υπήρχε το κοτσανάκι τους.

Διαφήμιση

Επίσης τα τρυπάμε με ένα καρφί σε αρκετά σημεία, και οπωσδήποτε από εκεί που έχουν το κοτσανάκι ως το απέναντι σημείο.

Τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό.

Για 5-6 μέρες αλλάζουμε το νερό δυο -τρεις –τέσσερεις φορές κάθε μέρα μέχρι να γλυκάνουν. Κόβω ένα νεραντζάκι και δοκιμάζω ένα μικρό κομματάκι μετά την τρίτη μέρα ξεπικρίσματος για να δω πώς πάει.

Όταν φτάσει στο σημείο ξεπικρίσματος που μας αρέσει, διαλύουμε την γαλαζόπετρα σε λίγο νερό βάζουμε τα νεραντζάκια μέσα και συμπληρώνουμε με νερό να καλυφτούν εξ ολοκλήρου.

Τα αφήνουμε μισή ώρα στο διάλυμα της γαλαζόπετρας.

Μετά, τα ξεπλένουμε πολλά πολλά νερά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξινό να βράσουν 5 λεπτά (ο χρόνος μετρά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) και ρίχνουμε τα νεραντζάκια.

Τα βράζουμε περίπου 15 λεπτά, βγάζουμε τον αφρό που δημιουργείται με ένα κουτάλι , και τα αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Αφήνουμε να σταθούν μια μέρα στο σιρόπι για να βγάλουν ό,τι υγρά έχουν συγκρατήσει.

Θα δούμε ότι το σιρόπι έχει αραιώσει.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ξαναβράζουμε ώστε να δέσουν οριστικά.

Δείτε σταγόνες δεμένου σιροπιού σε κρύο πιατάκι.

Το αφήνουμε να κρυώσει (αν ξανααραιώσει το σιρόπι , το ξαναδένουμε πολύ προσεκτικά μη μας γίνουν καραμέλες… ) και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Από

Πηγή

Διαφήμιση

logo