Η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (ΝΜΚ) είναι μια πάθηση του ισχίου, αρκετά συχνή που προσβάλλει και νέους ανθρώπους και η οποία σε τελικό στάδιο καταλήγει σε οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Τι είναι
Νέκρωση ονομάζουμε την αλλοίωση που υφίσταται μία περιοχή του οστού της κεφαλής του μηριαίου όταν χάνει την αιμάτωσή της.
Αποτέλεσμα της απώλειας αιματώσεως είναι το οστούν να καθίσταται “μαλακό», να αλλάζει η σφαιρική του μορφή και προοδευτικά να νεκρώνεται και να αποπίπτει και ο αρθρικός χόνδρος. Τότε πλέον μια ανώμαλη επιφάνεια οστού “τρίβεται» επάνω στον χόνδρο της σφαιρικής κoτύλης, την καταστρέφει και προκαλεί πόνο στην κίνηση και στην βάδιση.
Η νέκρωση αυτή, δηλ. η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος, μπορεί να οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Στη λήψη μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόνης και σε υποκεφαλικό κάταγμα του μηριαίου, που προκαλεί διακοπή της αρτηριακής ροής.
Σπάνια παθήσεις όπως η κολλαγονώσεις ή δρεπανοκυτταρκή αναιμία προκαλούν επίσης νέκρωση μηριαίας κεφαλής.
Τι συμπτώματα δίνει
Το πρώτο σύμπτωμα της αρχόμενης νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου είναι ο πόνος μετά μακρά βάδιση. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται στην βουβωνική χώρα, της πάσχουσας πλευράς και συχνά αντανακλά προς το γόνατο. Όσο η πάθηση εξελίσσεται, τόσο ο πόνος επιδεινώνεται και αρχίζει να προκαλεί χωλότητα στη βάδιση.
Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις το ισχίο χάνει την φυσιολογική του κινητικότητα (κάμψη, στροφές, απαγωγή) και ο ασθενής έχει δυσχέρεια ένδυσης (πχ. να βάλει κάλτσες).
Πώς ελέγχεται
Ο έλεγχος της λειτουργίας του ισχίου που πάσχει από νέκρωση είναι ανάλογος με την κλινική εικόνα όλων των παθήσεων του ισχίου. Δηλαδή σε ύπτια θέση δεν έχει ίδια κάμψη, απαγωγή και στροφές με το αντίστοιχο υγιές και σε πρηνή θέση το “test Βλάχου» είναι θετικό.
Ποια ασθένεια μπορεί να υποδηλώνει
Δύο παθήσεις ευκόλως μπορεί να μπερδέψουν την διάγνωση. Η παροδική οστεοπόρωση και η φλεγμονή. Στην φλεγμονή συνυπάρχει πυρετός. Η παροδική οστεοπόρωση στα πρώτα στάδια διαχωρίζεται από την νέκρωση της μηριαίας κεφαλής μόνο με Μαγνητική Τομογραφία.
Ποιο μέσο αναδεικνύει την βλάβη
Όπως σ΄όλες τις παθήσεις του ισχίου η ακτινογραφία μπορεί να δώσει την υποψία της νέκρωσης. Πριν όμως το οστούν νεκρωθεί η ακτινογραφία δεν “βλέπει» τη βλάβη. Σ΄ αυτό το πρώιμο στάδιο μόνο η Μαγνητική Τομογραφία θέτει τη διάγνωση. Στη νέκρωση η περιοχή που πάσχει είναι οριοθετημένη σαφώς, ενώ στην παροδική οστεοπόρωση η αλλοίωση καταλαμβάνει όλο το ισχίο.
Όταν η νέκρωση προχωρήσει τότε στην ακτινογραφία αναφαίνεται η αλλοίωση, λόγω διαφορετικής ποιότητας του οστού. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις η κεφαλή στην περιοχή της νέκρωσης χάνει την στρογγυλάδα της και παραμορφώνεται (αποπλατύνεται).
Αναλόγως της ακτινολογικής εικόνας σταδιοποιείται και η νέκρωση και η θεραπείας της (Στάδια Ⅰ, Ⅱ, Ⅲ, Ⅳ).
Θεραπεία: Η αντιμετώπιση της νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής είναι πάντα χειρουργική.
Στο Ⅰ έωςⅡ στάδιο με τρυπανισμό προσπαθούμε να επαναφέρουμε και την κυκλοφορία και την επανασύσταση του οστού. Στον αυλό που δημιουργείται από την κοίλη φρέζα τοποθετούμε τα τελευταία χρόνια και βλαστοκύτταρα με πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.
Το Ⅰκαι Ⅱ στάδιο μπορεί επίσης ν΄αντιμετωπισθεί με ανάλογα ποσοστά επιτυχίας ή με μεταφορά τμήματος του οστού της περόνης του ποδιού με το αγγείο του (αγγειούμενο μόσχευμα) ώστε να επαναλειτουργήσει η κυκλοφορία ή με την εμφύτευση ήλου (καρφί) από ταντάλιο που έχει την ιδιότητα να το διαπερνούν νέα αγγεία.
Όλες οι μέθοδοι έχουν υψηλά αποτελέσματα αποτυχίας και η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από το πόσο νωρίς αντιμετωπίζεται η νέκρωση.
Μετά το Ⅲκαι στο Ⅳ στάδιο η αντιμετώπιση είναι αντικατάσταση της μηριαίας κεφαλής με ολική αρθροπλαστική.
Λέξεις κλειδιά:
– νέκρωση μηριαίας κεφαλής
– παροδική οστεοπόρωση
– βλαστοκύτταρα (Stem Cells)
– τρυπανισμός
– ολική αρθροπλαστική
– αγγειούμενη περόνη
– ταντάλιο
* Το παραπάνω θέμα του αποτελεί μέρος της συλλογής “100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.
Πηγή: www.newsbeast.gr