ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νεκρό ποντίκι βρέθηκε σε κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής Ελληνικής εταιρείας

Νεκρό ποντίκι βρέθηκε σε κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής Ελληνικής εταιρείας

Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έζησε καταναλωτής, ανοίγοντας πρόσφατα μια συσκευασία κατεψυγμένου σπανακιού γνωστής μάρκας, που είχε αγοράσει από τοπικό σούπερ μάρκετ.

Μέσα στη συσκευασία, ανάμεσα στους παγωμένους σβώλους σπανακιού, διακρινόταν καθαρά μισό κατεψυγμένο ποντίκι!

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, απομάκρυνε το ποντίκι με ένα κομμάτι χαρτί για να επιβεβαιώσει ότι δεν ήταν κάποιο οπτικό λάθος.

Τα τρωκτικά στη βιομηχανία τροφίμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται περιστατικά με τρωκτικά σε συσκευασμένα τρόφιμα ή σε εστιατόρια.

Η παρουσία τους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς τα τρωκτικά είναι φορείς επικίνδυνων τροφιμογενών παθογόνων.

Στις βιομηχανίες τροφίμων, η αντιμετώπισή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε αγροτικές περιοχές ή δάση, όπου τα τρωκτικά μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν μέσω ανοιχτών πορτών ή μικρών ρωγμών.

Τα ποντίκια στη βιομηχανία τροφίμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ειδησεογραφία τροφίμων ασχολείται με την παρουσία τρωκτικών σε εστιατόρια, ή μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα.

Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων.

Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων.

Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία.

Διαφήμιση

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ανέκαθεν κατανάλωναν και μόλυναν τρόφιμα, μετέδιδαν ασθένειες και προκαλούσαν φθορές σε κτήρια και εξοπλισμό.

Οι επιδρομές των τρωκτικών καταπολεμούνταν συνήθως όταν έφθαναν σε προβληματικά επίπεδα.

Σήμερα, όμως, τα πρότυπα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν όλο και πιο σημαντική την αποτελεσματική και επαληθεύσιμη καταπολέμηση των τρωκτικών όλο το χρόνο.

Ειδικά στην βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής υπάρχει πιθανότητα εισόδου τρωκτικών του αγρού ή της εγκατάστασης στην φάση της αρχικής επεξεργασίας που συνήθως γίνεται σε στεγασμένους χώρους αλλά όχι ουσιαστικά κλειστούς.

Στην συνέχεια είναι πιθανό να περάσει το σώμα του τρωκτικού στα επόμενα στάδια και ακόμα και να καταψυχθεί ή να κονσερβοποιηθεί.

Ο εξοπλισμός που συνήθως ελέγχει τέτοια ξένα σώματα είναι το X-RAY που ακτινογραφεί το σακουλάκι με το τελικό προϊόν πριν αυτό μπει στο τελικό κιβώτιο με το οποίο θα διακινηθεί στην αγορά!

Οι επιχειρήσεις πλέον διαθέτουν τέλειο εξοπλισμό.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ. να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά.

Άλλες βακτηριακές ασθένειες που προκαλούνται από το δάγκωμα των τρωκτικών όπως ο μυϊκός τύφος. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι: Σαλμονέλωση, Λεπτοσπίρωση, Τριχινίαση, Πανώλη

Στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, η μη εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένου ελέγχου των παρασίτων, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια αποθεμάτων και προϊόντων, την ανάκληση προϊόντων, την καταστροφή του εξοπλισμού.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θέτει σε κίνδυνο το όνομα και τη φήμη της ίδιας της εταιρείας, μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες και να φτάσει έως και το κλείσιμό της.

Πηγή: cibum

Διαφήμιση
TAGS:
#αγορά
#σπανάκι
#σώμα
#τρόφιμα
#υγεία