Σίγουρα θα σου έχει συμβεί, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου: ένα τραγούδι έχει καρφωθεί στο μυαλό σου και δεν μπορείς να το βγάλεις από το κεφάλι σου με τίποτα!
Μάλιστα συχνά, αυτό συμβαίνει ακόμα και με ακούσματα που δεν σου αρέσουν. Αν αυτό σου έχει συμβεί, μην ανησυχείς, απλά έχεις σύνδρομο ΙΝ.ΜΙ (Involuntary Musical Imaginery) το οποίο εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 90% των ανθρώπων.
Αυτό το σύνδρομο περιγράφει το φαινόμενο όπου “ακούς” ακούσια μία μουσική ή ένα τραγούδι, διαρκώς μέσα στο κεφάλι σου και δεν αφορά τις περιπτώσεις που μόνος σου σιγοτραγουδάς από μέσα σου μια αγαπημένη μουσική.
Αυτό το σύνδρομο συνδέεται με αυτό που οι νευροψυχίατροι αποκαλούν φαινόμενο Zeigarnik.
Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που πήρε το όνομα του από τη Ρωσίδα ψυχολόγο Bluma Zeigarnik που το ανακάλυψε και το παρατήρησε και υποδηλώνει τη τάση των ανθρώπων να θυμούνται καλύτερα έργα που δεν έχουν τελειώσει ή που έχουν διακοπεί στη μέση για ένα χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η Zeigarnik εμπνεύστηκε αυτή τη θεωρία καθώς καθόταν σε μια καφετέρια και παρατηρούσε τις συμπεριφορές των σερβιτόρων. Αυτό που παρατήρησε λοιπόν ήταν ότι οι σερβιτόροι είχαν την τάση να θυμούνται περισσότερο τις παραγγελίες που δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί ενώ αυτές τις οποίες είχαν ήδη σερβίρει φαίνεται να τις ξεχνούσαν τελείως.
Άρα σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο λόγος που κάποια μουσική ή τραγούδι μας… καρφώνεται στον εγκέφαλο είναι γιατί έχουμε ακούσει μόνο ένα απόσπασμα αυτής (π.χ. σε ένα σποτ στην τηλεόραση, κάπου στο δρόμο κ.λπ).