Μια απλή συνταγή, με απλά υλικά για ένα αγαπητό σε όλη την οικογένεια, χορταστικό πιάτο. Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και τραγανές λεμονάτες πατάτες στο φούρνο.
Υλικά συνταγής
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό ή γάλα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί φέτα ή κασέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι
αλάτι πιπέρι
1/2 δόση, τραγανές πατάτες φούρνου (βλέπε συνταγή εδώ)
Εκτέλεση συνταγής
Μουλιάζετε το ψωμί και το στύβετε καλά με τα χέρια σας. Σε ένα μπολ βάζετε το κιμά, το κρεμμύδι και το ψωμί και τα ζυμώνετε. Προσθέτετε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα συστατικά.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα. [Ιδανικά μπορείτε να το αφήσετε και 2-3 ώρες αν έχετε χρόνο.
45 λεπτά πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο για ψήσιμο, ετοιμάζετε τις πατάτες οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο ψησίματος. Φτιάχνετε [1/2 δόση] σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, τις βάζετε σε μεγάλο ταψί, στο οποίο θα χωρέσουν και τα μπιφτέκια [12 μπιφτέκια] και τις ψήνετε για 30 λ . [*]
Κόβετε το τυρί σε 12 κομμάτια. Πλάθετε 12 μπιφτέκια επίπεδα, βάζετε στο κέντρο από ένα κομμάτι τυρί και το κλείνετε καλά για να “καλυφθεί” πολύ καλά το τυρί στο κέντρο. Βγάζετε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο, ανακατεύετε τις πατάτες για να ψηθούν απ” όλες τις πλευρές και γίνουν τραγανές.
Χαμηλώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσθέτετε τα μπιφτέκια ανάμεσα στις πατάτες και ψήνετε για 50 λ. Αν απαιτείτε προσθέστε 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό.
[*] Εναλλακτικά, για να μειώσετε το χρόνο ψησίματος στις πατάτες και να τις ψήσετε μαζί με τα μπιφτέκια, πριν βάλετε τις πατάτες στο φούρνο, μπορείτε να τις μισοβράσετε ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Μετά τις κόβετε, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τα καρυκεύματα που αναφέρετε στις οδηγίες της συνταγής, τις τοποθετείτε στο ταψί και τις ψήνετε μαζί με τα μπιφτέκια για 50 λ.