«Μπεσαμέλ» η νηστίσιμη!
Υλικά
3/4 της κούπας αλεύρι
1/2 κούπα μαργαρίνη ή ελαιόλαδο 5 κούπες νερό βραστό3/4 της κούπας πουρέ πατάτας σε νιφάδες
ΑλάτιΕκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό και προσθέτουμε λίγες λίγες τις νιφάδες πατάτας ανακατεύοντας δυνατά μέχρι να ενωθεί καλά το μείγμα. Το αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη (ή ρίχνουμε το λάδι), στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Χαμηλώνουμε το μάτι, προσθέτουμε το μείγμα του πουρέ και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να γίνει κρέμα και να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυγοδάρτη στο ανακάτεμα για να μην κάνει σβόλους. Αν χρησιμοποιήσουμε τη μπεσαμέλ για ογκρατέν μπορούτε να βάλουμε το νερό από τα μακαρόνια.