Ζουμερό, πεντανόστιμο μπέργκερ με καραμελωμένα κρεμμύδια και σος ροκφόρ. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα χορταστικό, υπέροχο μπέργκερ με καραμελωμένα σε κρασί και βούτυρο κρεμμύδια και με μια τέλεια σος με τυρί ροκφόρ που του δίνει ξεχωριστό άρωμα, ένταση και γεύση. Απλά δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
5 στρογγυλά ψωμάκια για μπέρκερς επιλογής σας
5 φύλλα μαρουλιού ή άλλο πράσινο λαχανικό επιλογής σας (σαλάτα, ρόκα, σπανάκι κ.λ.π.)
Για το μπιφτέκι/μπέργκερ:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. (15 ml) σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο ξηρό κρασί με το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα)
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
Για τη σος ροκφόρ:
75 γρ. τυρί ροκφόρ
50 γρ. μαγιονέζα
1/2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
Εκτέλεση συνταγής
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Ξεκινάτε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε λεπτές φέτες, τα απλώνετε σε ένα μικρό πυρέξ, τα περιχύνετε με το κρασί και το βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις για 1:30 ώρα περίπου ή μέχρι να πιουν όλα τα υγρά.
Για το μπιφτέκι/μπέργκερ: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το μπέργκερ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κιμά, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το κύμινο, τη σόγια σος (προαιρετικά) και αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας. Πλάθετε το μείγμα κιμά σε 5 (ή και 6) στρογγυλά μπιφτέκια και τα τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 40 λ περίπου γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Για τη σος ροκφόρ: Ετοιμάζετε τη σάλτσα ροκφόρ. Κόβετε σε κομματάκια το ροκφόρ, το βάζετε σε ένα μπολ και το θρυμματίζετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τη μαγιονέζα και το θυμάρι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε τη σος στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για τη συναρμολόγηση: Κόβετε τα φύλλα μαρουλιού σε μέτρια κομμάτια. Κόβετε τα 5 ψωμάκια οριζόντια στη μέση. Απλώνετε τη σος στο ένα μισό από κάθε ψωμάκι, από πάνω τοποθετείτε φύλλα μαρουλιού μετά το μπιφτέκι και τέλος τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Φυσικά μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά βάζοντας πρώτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια μετά το μπιφτέκι μετά τη σος ροκφόρ και τέλος το μαρούλι. Τα σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και τα απολαμβάνετε.