share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μουσική: Τα 9 οφέλη στην υγεία μας- Δωρεάν θεραπεία χωρίς παρενέργειες

Μουσική: Τα 9 οφέλη στην υγεία μας- Δωρεάν θεραπεία χωρίς παρενέργειες

Μπορείτε να φανταστείτε ένα πολιτισμό χωρίς μουσική; Αδύνατο, θα σκεφτείτε. Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε κουλτούρα που έχει περάσει από αυτό τον πλανήτη, έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική σε θρησκείες, σε γιατρικά, σε τελετουργίες και στη γενικότερη απόλαυση της ζωής.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στα οφέλη που έχει στην υγεία…

Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά.

“Υπάρχει κάτι στη μουσική -κυρίως στη ζωντανή της μορφή- που συναρπάζει και ενεργοποιεί το σώμα».

– Joanne Loewy, Music and Medicine.

Λένε πως η μουσική κάνει καλό στο πνεύμα, άλλα τι συμβαίνει με την καρδιά; Έχουν γίνει πολλά πειράματα, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο εντυπωσιακά, πάνω στα οφέλη της μουσικής στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης παρατηρήθηκαν καρδιοπαθείς που ανάρρωναν από εγχείρηση καρδιάς. Μερικοί από αυτούς άκουγαν σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ για μισή ώρα κάθε μέρα. Αυτή η ομάδα ασθενών ήταν εκείνη που είχε χαμηλότερους παλμούς και πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν καθόλου μουσική κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.

Η μουσική μπορεί να φέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Ασθενείς που υπέφεραν από αδυσώπητους πόνους, βρήκαν ανακούφιση ακούγοντας μουσική. Η κλασσική μουσική δείχνει πως είναι η καλύτερη επιλογή και ο Μότσαρτ με τον Μπαχ οι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά. Η μουσική διαλογισμού μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά η μέταλ και η τέκνο μουσική σε ανθρώπους που δεν είναι ακροατές, μπορούν να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Διαφήμιση

Η μουσική που στέλνει μηνύματα στο υποσυνείδητο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους. Τέτοιου είδους μουσική απευθύνεται στη μνήμη και μπορεί να ενισχύσει τα μηνύματα που αφορούν ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεις.

Η μουσική βοηθά τα πρόωρα γεννημένα μωρά.

Η κλινική Beth Israel Medical Center κούραρε πάνω από 250 πρόωρα μωρά με μία ειδική μορφή μουσικοθεραπείας. Διάλεξαν μουσική που μοιάζει με τους ήχους που παράγονται στην κοιλιά της μητέρας. Η γκάμα ήταν μεγάλη και συμπεριλάμβανε από νανουρίσματα μέχρι και ήχους κρουστών. Η επιλογή των κομματιών έγινε με προσοχή ούτως ώστε να ταιριάζει με τους χτύπους της καρδιάς των μωρών και τη συχνότητα των αναπνοών τους.

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την εκμάθηση.

Υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το φαινόμενο Μότσαρτ, το οποίο έδειξε πως μια ομάδα μαθητών απέδωσαν καλύτερα ενώ άκουγαν συγκεκριμένο κομμάτι του. Αρκετοί μαθητές και φοιτητές δήλωσαν πως η μουσική τους βοηθάει στη συγκέντρωση, ενώ λιγότεροι ήταν εκείνοι που είπαν πως χρειάζονται ησυχία.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους.

Πολλοί ηλικιωμένοι συχνά υποφέρουν από μοναξιά και στοιχεία κατάθλιψης, ειδικότερα όταν καταλήγουν σε γηροκομεία. Η μουσική βοήθησε ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ να συγκεντρωθούν στην πραγματικότητα, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, και τους κρατούσε ήρεμους χωρίς να έχουν διάθεση ανήσυχης κινητικότητας. Ερευνητές επίσης σημείωσαν, πως εκείνοι από τους ηλικιωμένους που εξακολουθούν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, είναι σε καλύτερη σωματική και συναισθηματική κατάσταση, συγκριτικά με αυτούς που δεν παίζουν κάποιο.

Η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου.

Για εκείνους που νιώθουν πεσμένοι, να ξέρουν πως υπάρχει μια ιαματική ιδιότητα κατά την ακρόαση μουσικής. Δε χρειάζεται να ακούσετε κάτι χαρούμενο απαραίτητα! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, βρήκαν πως η επιλογή θλιμμένης μουσικής από ανθρώπους που νιώθουν θλίψη, δεν συνδέεται απαραίτητα με την πτώση της διάθεσής τους. Αντιθέτως, αν εκείνοι την βρίσκουν όμορφη, μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από όποια άσχημα συναισθήματα μπορεί να έχουν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε μουσική για να σας δώσει κίνητρα στο γυμναστήριο ή για να χαλαρώσετε, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή να σας βοηθήσει με το άγχος, τότε να ξέρετε πως παράλληλα έχετε δωρεάν θεραπεία. Και μη φοβάστε, δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες!

Διαφήμιση

logo