share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχαράκι με λαχανικά και κριθαράκι ή χυλοπιτάκι

Μοσχαράκι με λαχανικά και κριθαράκι ή χυλοπιτάκι

Πεντανόσιμο μοσχαράκι γιουβέτσι με κολοκυθάκια και κριθαράκι ή χυλοπιτάκι με πλούσια σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή του σεφ Γιώργου Λέκκα για να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο, με εξαιρετική γεύση στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Απολαύστε το πασπαλισμένο με τυρί επιλογής σας και καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

800 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ.

150 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

250 ml κόκκινο κρασί

700 γρ. ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο μούλτι

3 κ.σ. πελτές ντομάτες

2 λίτρα ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό λαχανικών, φρέσκο “Σπιτικό” ή κύβους

3 κόκκους μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλας

1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

Διαφήμιση

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.

300 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια 4 εκ.

500 γρ. κριθαράκι χοντρό ή χυλοπιτάκι τετράγωνο μικρό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γρ. κεφαλοτύρι ή ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγειρέψουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει καλά σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα απ” όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας από τη κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Στο ίδιο ζεστό λάδι στη κατσαρόλα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ ή μέχρι να “μαραθεί”. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½ λ επιπλέον. Ξαναβάζουμε το σοταρισμένο κρέας με τους ζωμούς στη κατσαρόλα ανακατεύουμε και “σβήνουμε” με το κρασί.

Το αφήνουμε για 2 λ να “αναπνεύσει” και μετά ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και το πελτέ ντομάτας, το 1 λίτρο από το ζωμό λαχανικών, το μπαχάρι, το ξυλάκι κανέλας και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε το κρέας για σιγοβράζει για 1½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Όταν το είναι έτοιμο το κρέας ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα το υπόλοιπο 1 λίτρο ζεστό ζωμό ή νερό και μόλις πάρει βράση, αδειάζουμε προσεκτικά, όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο ταψί.

Προσθέτουμε τα χυλοπιτάκια ή το κριθαράκι, το δεντρολίβανο, τα κολοκυθάκια, τα κλωνάρια σέλερι, το καρότο, τη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια και ανακατεύουμε να απλωθούν. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου 25-30 λ. Αν απαιτηθεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo