share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχαράκι λεμονάτο με χοντρά μακαρόνια

Μοσχαράκι λεμονάτο με χοντρά μακαρόνια

Πεντανόστιμο λεμονάτο μοσχαράκι σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια πασπαλισμένα με τυρί τριμμένο. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το οικογενειακό καθημερινό αλλά και Κυριακάτικο τραπέζι σας; Μια κλασική, απλή και εύκολη σπιτική συνταγή για ένα αγαπημένο, ελαφρύ φαγητό με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα με εξαιρετική γεύση, υπέροχη πηχτή σαλτσούλα που σας προτείνω να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

Για το κρέας

1 κιλό μοσχάρι επιλογής σας (κατά προτίμηση ποντίκι ή κιλότο αλλά και νουά ή χτένι σπάλας ή και ελιά)

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες

2 μικρά καρότα, κομμένα κάθετα στη μέση

1 φύλλο δάφνης

¾ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη, προαιρετικά

1 λίτρο ζεστό νερό (όσο πάρει)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1-2 λεμονιών το χυμό (αυξομειώστε τη ποσότητα του λεμονιού κατά βούληση)

Διαφήμιση

1-2 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ, όσο χρειαστεί για να πήξετε τη σάλτσα

Για τα μακαρόνια

1 πακέτο μακαρόνια Νο. 5

χοντρό αλάτι

τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για το κρέας: Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια , το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθεί ελαφρώς το κρέας από το αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά, σε δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα και να “θωρακιστεί” απ” όλες τις πλευρές. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διάφανα. Ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο 1 λ.

Στη συνέχεια ρίχνετε τα καρότα και τη δάφνη, ανακατεύετε και “σβήνετε” με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτετε τη ρίγανη και ζεστό νερό τόσο όσο να καλύπτει καλά το κρέας.

Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το κρέας για 1:45-2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του φροντίζετε να μη σωθούν οι ζωμοί αλλά να μείνει αρκετός ζωμός για να τον πήξετε ελαφρώς στο τέλος και να έχετε αρκετή σάλτσα για τα μακαρόνια.

Λίγο πριν το τέλος του βρασμού αφαιρείτε τα καρότα από τη κατσαρόλα και αλατοπιπερώνετε το φαγητό. Όταν είναι έτοιμο, διαλύετε καλά 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουρ- ανάλογα πόσος ζωμός έχει μείνει- στο χυμό λεμονιού (αν είναι λίγος ο χυμός προσθέτετε 2-3 κ.σ. κρύο νερό) το ρίχνετε στο φαγητό, ανακινείτε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.

Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το κρέας έχετε βάλει τα μακαρόνια να βράσουν σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε ζεστά με το ζεστό μοσχαράκι του, περιχυμένα με τη σαλτσούλα του και πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, γαρνιρισμένα με φύλλα μαϊντανού.

Πηγή

Διαφήμιση

logo