share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μολυσματική τέρμινθος στα παιδιά: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Μολυσματική τέρμινθος στα παιδιά: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Με το που ανοίγουν τα σχολεία, οι γονείς φοβούνται για τις σχολικές ιώσεις που “κολλάνε». Όμως, η στενή επαφή των παιδιών μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα δερματικής φύσης, όπως η μολυσματική τέρμινθος. Αν και το όνομά της δεν είναι τόσο γνωστό, μπορεί να “κολλήσει» πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί, γι’ αυτό καλό θα είναι αν παρατηρήσετε τις παρακάτω αλλαγές στο δέρμα του, να ανατρέξετε σε κάποιον ειδικό.

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος και πώς εκδηλώνεται

Πρόκειται για μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από συγκεκριμένο ιό και προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο και παρά την… περίεργη ονομασία της, δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση. Παρατηρείται συχνά σε παιδιά από ενός έως δέκα ετών αλλά και σε ενήλικες.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο κ. Κατζουράκη Σταύρο, εκδηλώνεται με “ομφαλωτέα οζίδια», σημάδια δηλαδή που μοιάζουν με σπυράκια. Επειδή περιέχουν ένα υγρό που μοιάζει με πύον, θυμίζουν… ηφαίστειο. Τα ογκίδια αυτά, που έχουν ένα ροζ- κόκκινο χρώμα, στην αρχή είναι μικρά αλλά στη συνέχεια μεγαλώνουν εμφανώς και γίνονται πιο σκληρά. Συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό, τα άκρα και το πρόσωπο. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι επίπονα για το παιδί, εκτός αν αρχίζει να τα “πειράζει», οπότε θα ερεθιστούν.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα συμπτώματα είναι εντονότερα στα παιδιά που πάσχουν από ξηροδερμία ή ατοπική δερματίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αγνοήσετε τα σημάδια της λοίμωξης.

Είναι εύκολη η μετάδοσή της;

Δυστυχώς η μετάδοση της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να γίνει πανεύκολα. Όπως επισημαίνει ο δερματολόγος, τα κολυμβητήρια είναι ο πιο συνηθισμένος χώρος μετάδοσής της. Εκτός αυτού όμως, κάθε είδους στενή επαφή, μπορεί να την μεταφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, γι’ αυτό ακόμα και το παιχνίδι μεταξύ των παιδιών μπορεί να είναι αρκετό για να μεταδοθεί.

Διαφήμιση

Στην ίδια λογική, μπορεί να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων, όπως τα παιχνίδια, τα ρούχα και οι πετσέτες. Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη πρόληψη είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Εκτός αυτού, όμως, όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο του iatronet, η μετάδοσή της μπορεί να γίνει και στο ίδιο άτομο, αφού με τον κνησμό ο ιός μεταφέρεται από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Πρόκειται για την περίπτωση του λεγόμενου αυτοενοφθαλμισμού, οπότε από την αρχική βλάβη δημιουργούνται νέες “πηγές» της. Έτσι, αρχικά μπορεί το παιδί να εμφανίσει πέντε τέτοια “σπυράκια» τα οποία όμως, αν πειράξει, πολλαπλασιάζονται σταδιακά.

Πώς θεραπεύεται;

Επειδή η εκδήλωσή της γίνεται με “αθώα» σπυράκια, που μπορεί να μην φανούν σοβαρά στους γονείς, αν υποψιαστείτε ότι έχουν το σχήμα του ηφαιστείου ή ότι έχουν πολλαπλασιαστεί, η επίσκεψη στον δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη.

Αν, μάλιστα, προλάβετε το “κακό» πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η εφαρμογή κάποιας ειδικής κρέμας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που η λοίμωξη έχει προχωρήσει, ο κ. Καρουτζάκης επισημαίνει ότι η πιο συχνή μέθοδος θεραπείας στα παιδιά είναι η κρυοπηξία, μια θεραπεία που γίνεται με υγρό άζωτο, αλλά είναι εξαιρετικά επίπονη για τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό, σε κάποιες χώρες, όπως στην Αγγλία, προτιμούν να αφήσουν τη λοίμωξη να “κάνει τον κύκλο της» , χωρίς να υποβάλλουν το παιδί σε κάποια θεραπεία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η λοίμωξη από μόνη της μπορεί να υποχωρήσει σε δώδεκα με δεκαοχτώ μήνες μετά την εκδήλωσή της, η μετάδοσή της από το πάσχον παιδί στα υπόλοιπα είναι σχεδόν σίγουρη. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και για να μην ταλαιπωρείται μακροπρόθεσμα το παιδί, στην Ελλάδα προτιμάται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να υποβληθεί το παιδί στην κατάλληλη θεραπεία.

mama365

Διαφήμιση

logo