ΥΓΕΙΑ

Μήπως ο μεταβολισμός σου έχει βγει εκτός ελέγχου; 6 σημάδια που το αποδεικνύουν

Μήπως ο μεταβολισμός σου έχει βγει εκτός ελέγχου; 6 σημάδια που το αποδεικνύουν

Μήπως κρυώνεις λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε;

Όταν μιλάμε για τον μεταβολισμό συνήθως το μυαλό μας πάει στο αδυνάτισμα, όμως ο ρόλος του στην υγεία είναι πολύ πιο σημαντικός και καθοριστικός. Ο μεταβολισμός είναι ο “μηχανισμός» του σώματος που εξασφαλίζει τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κάνουμε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, από το να αναπνέουμε και να περπατάμε μέχρι να γυμναζόμαστε.

Ο μεταβολισμός σταδιακά “πέφτει» όσο μεγαλώνουμε, οπότε είναι πιο δύσκολο να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, ωστόσο μπορεί να “απορρυθμιστεί» για πολλούς άλλους λόγους, προκαλώντας ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως αυτά που θα δεις παρακάτω. Μη διστάσεις να επισκεφτείς τον γιατρό σου αν σε ταλαιπωρούν κι εσένα αυτά τα συμπτώματα.

1. Νιώθεις συνέχεια κούραση

Πέρα από προφανείς παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου ή η υπερβολική γυμναστική, η κούραση μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σου δουλεύει με πιο αργό ρυθμό από τον φυσιολογικό, καθώς αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο οργανισμός σου δεν μπορεί να αξιοποιήσει αρκετά γρήγορα την τροφή ώστε να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι.

2. Τα μαλλιά και το δέρμα σου είναι ξηρά

Μια διαταραχή του μεταβολισμού συνεπάγεται ότι δεν ανανεώνονται στον ρυθμό που πρέπει τα κύτταρα ώστε τα μαλλιά και το δέρμα σου να έχουν υγιή όψη. Βέβαια, πριν ανησυχήσεις για τον μεταβολισμό σου, το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξεις στην περίπτωση αυτή είναι αν τρέφεσαι σωστά και ισορροπημένα.

bigstock 213229870

Διαφήμιση

3. Έχεις συνέχεια λιγούρες

Κυρίως για ζάχαρη και αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Οι λιγούρες είναι το “σήμα» που σου δίνει ο οργανισμός σου όταν χρειάζεται άμεσα ενέργεια. Αν σε γενικές γραμμές τρως σωστά και κοιμάσαι αρκετά αλλά και πάλι ταλαιπωρείσαι από έντονες λιγούρες μέσα στη μέρα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σου δεν απελευθερώνει αρκετή ενέργεια από τις τροφές.

4. Έχεις πάρει κιλά χωρίς λόγο

Δεν έχεις αλλάξει κάτι στη διατροφή σου ή στη γυμναστική σου κι όμως βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Τι μπορεί να φταίει; Ο μεταβολισμός σου φυσικά… Ζήτησε από τον γιατρό σου να κάνεις εξετάσεις στον θυρεοειδή, αφού αυτός ο μικρός αδένας που βρίσκεται στον λαιμό σου είναι το “κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού και οι ορμόνες που απελευθερώνει παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της ενέργειάς σου.

5. Κρυώνεις συνεχώς

Όταν διασπώνται οι τροφές στο σώμα για την παραγωγή ενέργειας, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από παραγωγή θερμότητας. Αν λοιπόν ο μεταβολισμός σου έχει απορρυθμιστεί, το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του κι έτσι θα νιώθεις ότι κρυώνεις ακόμη κι αν δεν κάνει κρύο στον χώρο που βρίσκεσαι.

6. Δεν έχεις καλή διάθεση

Η κακή διάθεση δεν οφείλεται άμεσα στον μεταβολισμό, όταν όμως τα επίπεδα της ενέργειάς σου είναι χαμηλά είναι λογικό να μη νιώθεις και πολύ καλά και να έχεις νεύρα ή να ταράζεσαι εύκολα.

Αν υποψιάζεσαι ότι ο μεταβολισμός σου δεν λειτουργεί σωστά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Θα σου συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και θα σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και την καλή σου διάθεση!

Πηγή: womenshealthmag.com

Δες κι αυτό:

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αδυνάτισμα
#γυμναστική
#δέρμα
#διαδικασία
#διατροφή
#ενέργεια
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#καλή διάθεση
#κρύο
#μεταβολισμό
#μεταβολισμός
#ορμόνες
#πατάτες
#συμπτωμάτων
#σώμα
#υγεία
#ψωμί