ΥΓΕΙΑ

Μήπως δεν ακούτε καλά; Κάντε το τεστ

Μήπως δεν ακούτε καλά; Κάντε το τεστ

Πώς θα κρίνετε αν η ακοή σας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αν χρειάζεται να επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για μια λεπτομερή εξέταση της ακουστικής σας ικανότητας

Το ανθρώπινο αυτί είναι κατά πολύ καλύτερο ακόμα και από την πιο εξελιγμένη συσκευή βελτίωσης της ακοής. Χωρίς καμία παύση ή την παραμικρή διακοπή μπορείτε να ακούσετε τους ήχους ενός βιολιού και ενός κλαρινέτου, μπορείτε να κατανοήσετε αν ο ήχος έρχεται από αριστερά ή από δεξιά σας και αν η απόσταση είναι κοντινή ή μακρινή.

Σχεδόν ο καθένας βιώνει προβλήματα στην ακοή του με την πάροδο των χρόνων. Τα συνηθέστερα και σχετικά αθώα προβλήματα περιλαμβάνουν συσσώρευση κεριού ή υγρού στο αυτί και μολύνσεις. Η ήπια μείωση της ικανότητας ακοής ωστόσο, είναι ένα αναπότρεπτο μέρος της γήρανσης. Δυστυχώς, η σοβαρή απώλεια ακοής που καθιστά δύσκολη την επικοινωνία επέρχεται επίσης με την γήρανση, ειδικά μετά την ηλικία των 65 ετών.

Πώς θα δοκιμάσετε τα αυτιά σας

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε ένα τεστ ακοής; Αν απαντήσετε “ναι» σε κάποια από τις επόμενες ερωτήσεις τότε καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να κλείσετε ένα ραντεβού για τεστ ακοής.

Δυναμώνετε πάντα την ένταση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο;

Αποφεύγετε τις κοινωνικές συναντήσεις και τις νέες γνωριμίες γιατί ανησυχείτε ότι δεν θα τους καταλάβετε;

Διαφήμιση

Νιώθετε μπερδεμένοι ή “εκτός κλίματος» σε εστιατόρια, δείπνα ή πάρτι;

Ζητάτε από τους ανθρώπους να επαναλάβουν κάτι που έχουν πει;

Χάνετε τηλεφωνικές κλήσεις γιατί δεν ακούτε το τηλέφωνο να χτυπάει ή έχετε προβλήματα να ακούσετε τον συνομιλητή σας;

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας εκφράζουν παράπονα ότι δεν τους ακούτε ποτέ (ακόμα κι όταν στ’ αλήθεια προσπαθείτε);

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από ένα φίλο να σας ελέγξει ψιθυρίζοντας σας μία σειρά από λέξεις ή αριθμούς. Αν μετά από όλα αυτά θεωρείτε ότι “κάτι τρέχει» με την ακοή σας θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ΩΡΛ για ένα ακουόγραμμα.

Για την πραγματοποίηση του ακουογράμματος κάθεστε σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο φορώντας ακουστικά τα οποία επιτρέπουν σε κάθε αυτί να εξεταστεί ξεχωριστά. Μία σειρά από ήχους διαφόρων συχνοτήτων ακούγονται. Ο ειδικός θα σας ζητήσει να υποδείξετε τον ηπιότερο τόνο που μπορείτε να ακούσετε στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Οι άνθρωποι με αψεγάδιαστη ακοή μπορούν γενικά να ακούσουν ήχους που φτάνουν τα 20 ντεσιμπέλ (dB) ή λιγότερο). Αν δεν μπορείτε να ακούσετε ήχους ηπιότερους από 45 έως 60 dB, έχετε μέτρια απώλεια ακοής ενώ αν δεν ακούτε ήχους μέχρι τα 76 έως 90 dB έχετε σοβαρή απώλεια ακοής.

Το να ακούτε ήχους είναι σημαντικό, αλλά η ακρόαση και η κατανόηση των λέξεων είναι επίσης κομβικής σημασίας. Για αυτό τον λόγο ο ειδικός θα σας ζητήσει να ακούσετε ορισμένες ηχογραφημένες λέξεις σε διάφορες εντάσεις για να εντοπίσει την ικανότητα σας για πρόσληψη του λόγου.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γήρανση
#ηλικία
#προβλήματα
#ραντεβού
#τηλέφωνο