Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου αποτελούν καλή αφορμή να επισκεφτούμε τον παιδίατρο για τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων προκειμένου να τα προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας ενάντια στη μηνιγγίτιδα
Επτά κρούσματα μηνιγγίτιδας από την αρχή του χρόνου, 4 εκ των οποίων καταγράφηκαν την άνοιξη. Το πιο πρόσφατο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα (09/05) στην Τρίπολη, με το 13χρονοαγόρι να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία», ενώ στις αρχές Απριλίου καταγράφηκε το 6ο κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού.
Κατά τη νοσηλεία του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, που είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου.
Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου!
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, όπου πολλοί γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις, και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος, αποτελούν καλή αφορμή να επισκεφτούμε τον παιδίατρο για τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατεύσουμε πλήρως ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Εποχικότητα της νόσου και συμπτώματα
Δεδομένου ότι διανύουμε την εποχή του χρόνου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας για να δράσουν άμεσα. Η μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και εξελίσσεται ραγδαία ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο εντός 24 ωρών.
Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία. εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς συμπτώματα και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει στα παιδιά του. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.
Σημασία της πρόληψης
Ιδίως τους μήνες που διανύουμε, που είναι οι πιο επικίνδυνοι, λόγω υψηλής κινητικότητας της νόσου και του αυξημένου κίνδυνου μετάδοσης, οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου ξεκίνησε να πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 2013, ενώ το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.