ΥΓΕΙΑ

Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τους παντρεμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τους παντρεμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι αιώνιοι εργένηδες και οι χήροι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά όχι οι χωρισμένοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Σόμερλαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας και ψυχιατρικής Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

bigstock 149228474

Διαφήμιση

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι διατρέχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τους χωρισμένους.

Πιθανώς, ο γάμος ενθαρρύνει πιο υγιεινές συνήθειες (καλύτερη διατροφή, λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ κ.ά.), ενώ ο ένας σύντροφος φροντίζει για την υγεία του άλλου, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες.

Πάντως, ο αυξημένος κίνδυνος για τους ανύπαντρους ίσως να μειώνεται διαχρονικά (για άγνωστους λόγους), καθώς όσες έρευνες είχαν γίνει πιο πρόσφατα έδειξαν ότι ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας ήταν αυξημένος όχι κατά 42% αλλά 24% κατά μέσο όρο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#διατροφή
#έρευνες
#ερευνητές
#Ευρώπη
#κάπνισμα
#μελέτη
#περιοδικό
#υγεία