Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη, πικάντικη πίτα με μελιτζάνες, με υπέροχη γεμάτη αρώματα, γέμιση με λαχανικά, κολοκυθάκια και πατάτες, τυρί φέτα, μυρωδικά και νόστιμο καπνιστό λουκάνικο που της δίνει πικάντικη γεύση. Μια συνταγή (από εδώ) για μια συνταγή που σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα για να απολαύσετε μια τέλεια πίτα που θα απογειώσει τη γεύση σας και θα γίνει η αγαπημένη σας!
Υλικά συνταγής
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
1½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
200 γρ. καπνιστό λουκάνικο επιλογής σας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
180 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
αλατι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία (2 φύλλα) σφολιάτας
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζετε τις πατάτες, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, και τα σοτάρετε ανακατεύοντας περιστασιακά για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το λουκάνικο και το μαϊντανό, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 10 λ ή μέχρι να απορροφηθούν οι περισσότεροι χυμοί. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 30 λ πριν το στρώσετε πάνω στη σφολιάτα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα μέτριο ταψί και το αλείφετε με ελαιόλαδο στη βάση και τα τοιχώματά του. Τοποθετείτε στο ταψί το 1ο φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να στρωθεί καλά στη βάση και τα τοιχώματά του, αδειάζετε από πάνω τη γέμιση μελιτζάνας-λουκάνικου και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση.
Γυρίζετε το φύλλο που προεξέχει περιμετρικά προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση. Καλύπτετε τη γέμιση με το 2ο φύλλο σφολιάτας και γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα κάτω στη βάση του ταψιού, για να καλυφθεί καλά η γέμιση και μην “χυθεί” στη διάρκεια του ψησίματος.
Αλείφετε το φύλλο με ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι κόβετε σε τετράγωνα το επάνω φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι βαθιά και κόψετε και το κάτω φύλλο σφολιάτας.
Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό το επάνω και κάτω φύλλο σφολιάτας. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να “σταθεί” για 20 λ και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!