share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριού στο φούρνο

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριού στο φούρνο

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριού στο φούρνο. Ένα απλό, αγαπημένο, κορυφαίο λαχανικό, η μελιτζάνα, μαγειρεμένο στο φούρνο με αφράτη πεντανόστιμη μπελαμέλ, με μια συνταγή (αρχική ιδέα εδώ) που απογειώνει τη γεύση της για τέλεια γευστική απόλαυση. Απολαύστε το ως ορεκτικό, ή συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο στο οικογενειακό αλλά επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

Για τις μελιτζάνες:

3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι

2 αυγά χτυπημένα

2 φλ. τσαγιού, φρυγανιά τριμμένη

2 μελιτζάνες φλάσκες (προτιμήστε τις πιο μεγάλες σε μήκος και όχι σε πλάτος), κομμένες σε λεπτές φέτες

αλάτι πιπέρι

σπορέλαιο ή ανάμεικτο με ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

1 ½ φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά ή φτιάξτε σπιτική (συνταγή εδώ)

1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Για τη μπεσαμέλ:

40 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

Διαφήμιση

1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα

1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή μοτσαρέλα

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι, για 30 λ, να ιδρώσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις στίβετε ανάμεσα στις παλάμες σας να φύγουν τα πολλά υγρά και τις απλώνετε σε πιατέλα στρωμμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. [*]

Αν φτιάξετε σπιτική σάλτσα ντομάτας, βάλτε όλα τα υλικά της συνταγής να σιγοβράζουν όσο εσείς θα ασχολείστε με τη μπεσαμέλ και τις μελιτζάνες.

Για τη μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς, γρήγορα και ζωηρά με σύρμα για να μη κάνει “γρομπαλάκια”, για 1 λ περίπου μέχρι να αρχίσει να ψήνετε. Αφαιρείτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας διαρκώς το ανακάτεμα.

Επαναφέρετε τη κατσαρολίτσα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, για 8 λ περίπου μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και έλθει σε σημείο βρασμού. Την αφαιρείτε πάλι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείτε προσθέτετε, και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη.

Για τις μελιτζάνες: Αλατοπιπερώνετε τις στραγγισμένες μελιτζάνες. Σε μεγάλο βαθύ πιάτο αναμιγνύετε το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο. Σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα 2 αυγά με 2 κ.σ. κρύο νερό. Σε τρίτο βαθύ πιάτο ρίχνετε το τρίμμα φρυγανιάς.

Παίρνετε τη κάθε φέτα μελιτζάνες τη βουτάτε πρώτα στο πιάτο με το αλεύρι και τη τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Μετά τη βυθίζετε στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο τρίμμα φρυγανιάς. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να καλύψετε με τα μείγματα όλες τις φέτες μελιτζάνας, φροντίζοντας σε κάθε ένα από τα 3 στάδια παναρίσματος να καλύπτονται καλά και από τις 2 πλευρές.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε σπορέλαιο ή ανάμεικτο με ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Για να βεβαιωθείτε ότι το λάδι έχει κάψει πολύ καλά ρίχνετε μέσα ένα μικρό κομμάτι ψωμί. Αν αυτό “τσιτσιρίσει” έντονα το λάδι είναι έτοιμο για να τηγανίσετε τις μελιτζάνες σας. Τηγανίζετε στο ζεστό λάδι τις μελιτζάνες σας, σε παρτίδες, για 1-2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς ένα πυρέξ με διάμετρο βάσης 18 x 24 εκ. και βάθος 6 εκ. τουλάχιστον. Στρώνετε στο πυρέξ μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω με ένα κουτάλι απλώνετε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσα ζυμαρικών άλλες 2 φορές.

Στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες τη μπεσαμέλ, πασπαλιζετε στην επιφάνεια το 1/2 φλ. τριμμένο τυρί και ψήνετε το φαγητό σας στο φούρνο για 20 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 5 λ και στη συνέχεια το σερβίρετε.

[*] Αν οι μελιτζάνες σας είναι στην εποχή τους, ή δεν είναι πολύ μεγάλες ώστε να έχουν σπόρια μαύρα, μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο του ξεπικρίσματος.

Πηγή

Διαφήμιση

logo