Ένα πεντανόστιμο πιάτο με το υπέροχο, αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού, τη μελιτζάνα. Δεν νοείται καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς μελιτζάνες, που μαγειρεύονται, με ποικίλους τρόπους. Η γλυκιά, “γεμάτη» γεύση τους συνδυάζεται εξαιρετικά με το κρέας, το κοτόπουλο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τα τυριά, μυρωδικά και μπαχάρια…Εδώ μια συνταγή (από πηγή) για Μελιτζάνες με μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας και στρώσεις τυριών φέτας, παρμεζάνας και μοτσαρέλας. Απλές μεσογειακές υπέροχες, γεύσεις… Απλά δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
3 μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. λευκά, φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
4 μέτριες ή 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
300 ml ντοματοχυμός Passata (ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας)
1 κ.γ. ζάχαρη
280 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
160 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και τις κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Με ένα πινέλο, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά. Τις αφαιρείτε από τη φωτιά και τις μεταφέρετε σε δίσκο στρωμμένο με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μπλέντερ βάζετε τις φρέσκες ντομάτες (πλυμένες και χοντροκομμένες) μαζί με το σκόρδο και το βασιλικό και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια λεία πάστα.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, το θυμάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια.
Μόλις τα μανιτάρια πάρουν ένα καφέ χρώμα προσθέτετε το μείγμα φρέσκιας ντομάτας, το χυμό passata, τη ζάχαρη και τη πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μειωθούν τα υγρά της.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο πυρέξ ρίχνετε μια στρώση σάλτσας στη βάση του και από πάνω απλώνετε μια στρώση με μελιτζάνες τις οποίες αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας). Πάνω από τις μελιτζάνες πασπαλίζετε λίγη από τη θρυμματισμένη φέτα τη τριμμένη μοτσαρέλα και τη τριμμένη παρμεζάνα.
Πάνω από τα τυριά, με τη βοήθεια μιας κουτάλας απλώνετε ομοιόμορφα τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας που έμεινε και τη σκεπάζετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες ελαφρώς αλατοπιπερωμένες. Στρώνετε πάνω από τις μελιτζάνες την υπόλοιπη σάλτσα και τελειώνετε πασπαλίζοντας στην επιφάνεια όλα τα υπόλοιπα τυριά.
Ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό σας με ζεστό φρέσκο ψωμί ή με φρυγανισμένο σκορδόψωμο.