share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μελιτζάνες λαδερές με τυρί φέτα στο φούρνο

Μελιτζάνες λαδερές με τυρί φέτα στο φούρνο

Μελιτζάνες. Το απόλυτο γευστικό λαχανικό που είναι ταυτισμένο με το Ελληνικό καλοκαίρι και μπορούμε να το απολαύσουμε με μια πληθώρα συνταγών. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για λαδερές μελιτζάνες που μαζί με τη ντομάτα, το βασιλικό και το τυρί φέτα που συνδυάζονται απόλυτα, μας δίνουν ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για να το απολαύσουμε ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό.

Υλικά συνταγής

6 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρές φέτες

αλάτι χοντρό

2 μεγάλα ή 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας

600 γρ. ώριμες μέτριες ντομάτες, κομμένες κάθετα στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)

1 ½ κ.γ. ζάχαρη

¼ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού (ή μαϊντανού)

1- 1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, ανάλογα αν θα ψήσετε ή τηγανίσετε τις μελιτζάνες

αλάτι πιπέρι

300 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια

Διαφήμιση

100 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες σας και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Αν οι μελιτζάνες είναι στο τέλος της εποχής τους δηλ. τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβριο που είναι γλυκές και χωρίς σπόρια δεν χρειάζεται να τις ξεπικρίσετε. Αν έχουν όμως μαύρα σπόρια, αφού τις κόψετε σε φέτες τις πασπαλίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 30 λ περίπου, να “ιδρώσουν” για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, τις στύβετε ελαφρώς μα τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά υγρά και στη συνέχεια τις “ταμπονάρετε” με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει καλά ρίχνετε τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες τα ανακατεύετε ½ λ και στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και τα αφήνετε να σοταριστούν για 15-20 λ ή μέχρι να μελώσουν καλά. Πέντε λ πριν τα αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ περίπου πάντα σε πολλή χαμηλή φωτιά. [*]

Παράλληλα, βάζετε τις μελιτζάνες να ψηθούν ή τις τηγανίζετε. Με ένα πινέλο αλείφετε τις μελιτζάνες σας με ελαιόλαδο τις τοποθετείτε σε 2 μεγάλα ταψιά και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 12-15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς ανάλογα με το πάχος που τις κόψατε.

Εναλλακτικά για περισσότερη γεύση τηγανίζετε τις φέτες μελιτζάνας: Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και τις τηγανίζετε σταδιακά, λίγες τη φορά, για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτοντας αν απαιτηθεί πιο πολύ ελαιόλαδο. Αφαιρείτε κάθε δόση από το τηγάνι και τις απλώνετε σε πιατέλα στρωμένη με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μόλις μισοκρυώσουν τις πιέζετε και από πάνω με απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν ακόμα περισσότερο λάδι.

Όταν μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, τον “τρίβετε” στη βάση του τηγανιού με ξύλινη σπάτουλα, προσθέτετε τις φρέσκες ντομάτες, τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι πιπέρι και το ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 10-12 λ περίπου ή μέχρι να “σωθούν” τα πολλά υγρά τους.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 2 τυριά κομμένα σε μικρά κυβάκια. Παίρνετε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ με διάσταση βάσης 25×35 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του τις μισές φέτες μελιτζάνας. Από πάνω απλώνετε ισομερώς τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια το 1/3 της ποσότητας τυριών.

Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία, δηλ. στρώση με φέτες μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά. Αν δεν έχετε τηγανίσει αλλά ψήσατε τις μελιτζάνες σας θα περιχύσετε το φαγητό σας με 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.

Ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στο μεσαίου ράφι, για 50-55 λ περίπου. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα τα τυριά σας καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, χαλαρά, χωρίς να ακουμπά το φαγητό. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε να “σταθεί” και χλιαρίνει για τουλάχιστον 20 λ και μετά το σερβίρετε ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο.

[*] Προαιρετικά, αν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, μαζί με το σκόρδο μπορείτε να προσθέσετε και ½ ή 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη.

Photo

Πηγή

Διαφήμιση

logo