share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά

Μελιτζάνες. Το απόλυτο, αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού που μαγειρεύεται σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά με πολλές διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο λαχανικό. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και πολύ εύκολη συνταγή (από εδώ) για μελιτζάνες γεμιστές με μοσχαρίσιο κιμά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό ή αρνίσιο ή και με κιμά κοτόπουλου και να απολαύσετε ένα εξ” ίσου γευστικότατο πιάτο.

Υλικά συνταγής

4 μελιτζάνες φλάσκες

125 ml (½ φλ. περίπου) ελαιόλαδο + 3-4 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού

2 ξερά κρεμμύδια ψιλο-κομμένα σε μικρά καρεδάκια

2 μικρές πράσινες πιπεριές, ψιλο-κομμένες σε μικρά καρεδάκια

300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

500 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή ντοματάκια κονκασέ) + 8 φέτες ώριμης ντομάτας

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες

αλάτι πιπέρι

σος γιαουρτιού για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε το κοτσάνι τους και τις κόβετε κάθετα στη μέση. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε μερικές μαχαιριές κατά μήκος στη ψίχα της κάθε μελιτζάνας φροντίζονταν να μη τις χαράξετε πολύ βαθιά. [*]

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε υψηλή θερμοκρασία, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, γυρίζοντάς τες τακτικά με λαβίδα. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Διαφήμιση

Ρίχνετε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και τη ψιλοκομμένη πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ επιπλέον.

Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη περισσότερη ποσότητα του μαϊντανού (κρατάτε λίγο για γαρνίρισμα) και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί πλήρως το κρέας σε αυτό το στάδιο διότι θα ψηθεί στο φούρνο.

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο ταψί με τη κομμένη πλευρά προς τα επάνω και με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με τα χέρια σας πιέζετε τη “ψίχα” της κάθε μελιτζάνας ώστε να πλατύνει και φαρδύνει. Τις αλατοπιπερώνετε και από πάνω τοποθετείτε ισομερώς τις φετούλες σκόρδου.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα κιμά. Από πάνω καλύπτετε με μια ώριμη φέτα ντομάτας την οποία αλατίζετε ελαφρώς. Ρίχνετε στο ταψί 125 ml (½ φλ.) ζεστό νερό, καλύπτετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 45 λ, ή έως ότου το επάνω μέρος της μελιτζάνας (το μέρος με το κοτσάνι τους) έχει μαλακώσει καλά.

Σερβίρετε τις μελιτζάνες σας ζεστές πασπαλισμένες με το ψιλοκομμένο μαϊντανό που κρατήσατε και τις σερβίρετε με ζεστό ψωμί, τυρί φέτα, χωριάτικη ή πράσινη σαλάτα και σάλτσα γιαουρτιού.[**]

[*] Αν οι μελιτζάνες σας δεν είναι στην εποχή τους και έχουν μαύρους σπόρους τις αλατίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20-30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις ταμπονάρετε και συνεχίζετε τη διαδικασία μαγειρέματος.

[**] Για τη σάλτσα γιαουρτιού θα αναμίξετε:

1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό

1 μικρό αγγουράκι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Πηγή

Διαφήμιση

logo