Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματά της με την ψυχοθεραπεία όπως άτομα με άλλες διαταραχές. Σύμφωνα με νέα πιλοτική έρευνα, η απάντηση στο πρόβλημά τους μπορεί να είναι η γιόγκα.
H έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Jessica R. Morgan του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια (ΗΠΑ), επικεντρώθηκε στα οφέλη της γιόγκα σε άτομα με διαταραχές άγχους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Yoga Therapy.
Στα πλαίσια της έρευνας αξιολογήθηκε κατά πόσο η γιόγκα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μία εναλλακτική ή πρόσθετη θεραπευτική επιλογή για άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ), για τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι η παραδοσιακή ψυχοθεραπεία δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο για τα άτομα με άλλες συγγενείς διαταραχές.
Σε σχετικό δελτίο τύπου, η Morgan δήλωσε: “Όταν οι άνθρωποι έχουν αυτή τη διάγνωση [σ.σ. ΓΑΔ], ανησυχούν πολύ -ανεξέλεγκτα-, σχετικά με το μέλλον. Με τη σειρά της, η ανησυχία προκαλεί σωματικά συμπτώματα, όπως μυϊκή ένταση και προβλήματα ύπνου, ενώ οι ζωές και οι σχέσεις των πασχόντων χειροτερεύουν. Η ψυχοθεραπεία δεν δουλεύει τόσο καλά για αυτούς».
Για αυτόν τον λόγο, η ομάδα της διερεύνησε αν η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και η απάντηση που δόθηκε από την πιλοτική, μικρή έρευνα ήταν σε πρώτη φάση θετική.
Στη μελέτη συμμετείχαν 3 άτομα με διαταραχή άγχους, τα οποία κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα. Για 2 συμμετέχοντες τα μαθήματα φαίνεται πως λειτούργησαν πολύ καλά, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα, τα επίπεδα άγχους τους μειώνονταν σε καθημερινή βάση από τη μέρα που ξεκίνησαν τη γιόγκα, ενώ και οι ίδιοι ανέφεραν πως η ανησυχία τους άρχισε να εξασθενεί.
Ο τρίτος συμμετέχοντας είχε μία σταθερή αύξηση της ανησυχίας πριν τα μαθήματα γιόγκα, η οποία όμως άρχιζε να μειώνεται κατά τη διάρκεια και μετά την πρακτική.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με ΓΑΔ να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η πιλοτική μελέτη ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες έρευνες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.
“Είναι ωραίο να παρέχονται επιλογές σε άτομα με θέματα ψυχικής υγείας, για να προσπαθούν να μειώνουν τα συμπτώματά τους και να αυξάνουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτή η έρευνα είναι ένα πρώτο βήμα που δείχνει ότι η γιόγκα θα μπορούσε να είναι μία επιλογή για τα άτομα με ΓΑΔ», σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης.
Πηγή: www.pathfinder.gr