“Ένα εύρημα στη μαστογραφία», επισημαίνει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, “αν πρέπει να μπει σε διαδικασία βιοψίας θα αποφασιστεί από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη που πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία αλλά και τον σύγχρονο εκείνο εξοπλισμό που θα ‘’δώσει” αξιόπιστη σε κάθε περίπτωση διάγνωση».
Το δίλημμα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία σε ευρήματα σε απλό υπέρηχο, απασχολεί σήμερα πολλούς κλινικούς, αλλά το σωστό είναι κάποιος να χρησιμοποιεί και τις δύο εφαρμογές, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει το εύρημα σε παρακολούθηση (κατηγορία 3) ή βιοψία (κατηγορία 4).
“Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί άμεσα», συμπληρώνει ο κ. Μαλακάσης, “αν ληφθεί υπόψη η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης με ελαστογραφία η οποία διερευνά τη σκληρότητα ενός ογκιδίου και το κατατάσσει στα προς βιοψία ή στα προς παρακολούθηση περιστατικά, αλλά και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος, το οποίο περιγράφει το ακριβές μέγεθος του ογκιδίου, συγχρόνως με πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα όρια και τη μορφολογία του».
Το απλό υπερηχογράφημα μόνο στα χέρια ενός έμπειρου ακτινοδιαγνώστη μαστού μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές στο αν ένα εύρημα χρειάζεται βιοψία ή όχι.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ψηφιακή μαστογραφία όταν συνδυάζεται με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα και ελαστογραφία, είναι σε θέσει να αποκαλύψει κάθε είδους αλλοίωση στο μαστό, προλαμβάνοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις καρκινικές αλλοιώσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος μαστού: Τι προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την παράταση του προσδόκιμου ζωής