Ένα πεντανόστιμο, ζουμερό, λεμονάτο κοτόπουλο με δεντρολίβανο και σκόρδο μαζί με πατατούλες στο φούρνο. Ένα απλό, πολύ γρήγορο, εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό φαγητό, το αγαπημένο της νοικοκυράς λόγω της απλότητάς του αλλά και όσων το δοκιμάσουν λόγω της υπέροχης γεύσης του. Μια πολύ εύκολη, για αρχάριους, συνταγή για το ιδανικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
1 ολόκληρο κοτόπουλο 1800 γρ. περίπου
1½ κιλό πατάτες baby καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρη + 1 ψιλοκομμένη
4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα ταψιού
1-2 λεμόνια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml λευκό κρασί
150 ml ζωμό κότας
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί, αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τη κοιλιά του και βάζετε μέσα 2 φέτες λεμόνι, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο και 1 σκελίδα σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά το κοτόπουλό σας και το τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού με το στήθος προς τα κάτω.
Καθαρίζετε τις πατάτες baby και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη μουστάρδα και το 1 ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πασπαλίζετε με το μισό θυμάρι, τις περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν οι γεύσεις και να καλυφθούν οι πατάτες από τα υλικά. Τις μεταφέρετε στο ταψί μαζί με τους ζωμούς τους από το μπολ και τις τοποθετείτε περιμετρικά του κοτόπουλου.
Στύβετε τα λεμόνια και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες μέσα στο ταψί. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω στο κοτόπουλο και από πάνω το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι. Ρίχνετε σε όλο το ταψί το κρασί και το ζωμό κότας.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα. Μετά ανακατεύετε τις πατάτες να ψηθούν και πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά και ελέγχετε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο στη πλάτη. Αν ψήθηκε το γυρίσετε με το στήθος προς τα επάνω και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα το στήθος.
Σημείωση: Αν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και οι πατάτες θέλουν λίγο ψήσιμο ακόμα, σκεπάζετε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν και οι πατάτες. Επίσης κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν απαιτείτε επιπλέον νερό και προσθέτετε ζεστό νερό ή ζωμό κότας.