share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Λαζάνια με κιμά και κόκκινη μπεσαμέλ

Λαζάνια με κιμά και κόκκινη μπεσαμέλ

Πεντανόστιμα λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμά και κόκκινη αφράτη κρέμα μπεσαμέλ. Μια συνταγή για ένα χορταστικό πιάτο με εξαιρετική γεύση για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα ή δείπνο, αλλά και το επίσημο τραπέζι σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κλασικά λαζάνια με πράσινα λαζάνια με σπανάκι για περισσότερο χρώμα και γεύση.

Υλικά συνταγής

Για τα λαζάνια

400 γρ. λαζάνια

250 γρ. τριμμένα ανάμεικτα κίτρινα τυριά της αρεσκείας σας

150 γρ. χυμό ντομάτας

λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα πυρέξ

Για το μείγμα κιμά

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα ή μπούτι

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, ανακατεμένος σε 250 ml νερό, μέχρι να διαλυθεί

1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

1 ξυλάκι κανέλας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

120 γρ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

120 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα ζεστό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

50 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια

5-6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαντική ουσία και καβουρδίζετε το κιμά για 6-7 λ ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά που θα βγάλει, να στεγνώσει και να σκουρύνει.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε όλα μαζί για 2-3 λ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Μετά ρίχνετε το τριμμένο καρότο, το σκόρδο, τη κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λ.

Τέλος ρίχνετε το διαλυμένο πελτέ με το νερό του, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 15-20 λ περίπου ή μέχρι ο κιμάς πιεί τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το πελτέ και το αλεύρι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 2-3 λ. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη πάπρικα και τη γραβιέρα και ανακατεύετε πολύ καλά.

Για τα λαζάνια: Λαδώνετε καλά ένα ορθογώνιο πυρέξ με διάσταση βάσης 20×30 εκ., αδειάζετε μέσα το χυμό ντομάτας και τον απλώνετε καλά να καλύψει το πυρέξ. Στρώνετε στη βάση μια σειρά από τα λαζάνια, από πάνω απλώνετε μια στρώση με τη σάλτσα κιμά και πασπαλίζετε με λίγα από τα τριμμένα τυριά. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Τέλος στρώνετε στην επιφάνεια τη μπεσαμέλ και σκορπίζετε από πάνω τα κομμάτια βουτύρου. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολα ή αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ περίπου.

Το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 20 λ περίπου επιπλέον ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ. Πέντε (5) λ πριν το ξεφουρνίσετε, πασπαλίζετε τη τριμμένη παρμεζάνα. Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας, το αφήνετε για 20-25 λ να “σταθεί” και μετά το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε.

Αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από συνταγή της Ντ. Νικολάου

Πηγή

logo