share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Λαχταριστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και 4 αντίδοτα στην κακοσμία

Λαχταριστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και 4 αντίδοτα στην κακοσμία

Το μεσημεριανό τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι από τα νοστιμότερα. Είναι, βέβαια, και από τα πιο… δύσοσμα της παράδοσης. Ειδικά όσοι επιλέγουν να μη φάνε σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του τηγανιτού μπακαλιάρου, υποφέρουν στο τέλος του γεύματος από τη δυσοσμία του στόματος των συνδαιτυμόνων τους. Υπάρχει λύση;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συνταγές που θα ικανοποιήσουν εξίσου όσους αγαπούν τη σκορδαλιά (και τον μπακαλιάρο), αλλά και όσους δεν αντέχουν τη δυσοσμία που αυτή αφήνει.

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

(4 μερίδες)

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο

1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα

1 αυγό

αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο

λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός) και πιπέρι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12 έως 24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζετε), το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.

Σε ένα μπολ φτιάχνετε το κουρκούτι. Χτυπάτε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο-λίγο ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα χυλό μέτριο (ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.

Στη συνέχεια τον ανακατεύετε καλά και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνετε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνετε στο ζεστό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω-γύρω.

(Συνταγή: argiro.gr)

Σκορδαλιά με πατάτα και φουντούκια

Υλικά:

300 γρ. πατάτες, βρασμένες και αλεσμένες στον χορτόμυλο

5 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο

20 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα

120 γρ. ελαιόλαδο

20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού

20 γρ. κρουτόν

αλάτι

νερό

Εκτέλεση:

Διαφήμιση

Σε ένα πολυμηχάνημα αλέθετε τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη.

Σε ένα μπολ βάζετε τις αλεσμένες πατάτες, το μείγμα του φουντουκιού, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αλατίζετε και αραιώνετε με νερό, φέρνοντας την υφή της σκορδαλιάς στην πυκνότητα που θέλετε.

(Συνταγή: yiannislucacos.gr)

4 γευστικά αντίδοτα στη σκορδαλιά

Ρόφημα με μαϊντανό

Βράστε μισό λίτρο νερού και προσθέστε μισή κούπα ψιλοκομμένου μαϊντανού. Σκεπάστε το σκεύος και περιμένετε για 15-20 λεπτά. Φιλτράρετε και προσθέστε τον χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι και, αν θέλετε, λίγη ζάχαρη. Το ρόφημα πίνεται κρύο ή ζεστό.

Χυμός με σιταρόχορτο (χλωροφύλλη)

Χτυπήστε στο μπλέντερ χυμό από φρέσκα πορτοκάλια, ένα καρότο και –αν βρείτε αυτή την εποχή- μερικές φρέσκες φράουλες, προσθέτοντας μία τσιμπιά από φρέσκο σιταρόχορτο.

Το σιταρόχορτο διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Φετούλες πράσινου μήλου με κανέλα

Μετά το φαγητό, κόψτε και προσφέρετε σε όλους φετούλες πράσινου μήλου τις οποίες θα έχετε πασπαλίσει με μπόλικη κανέλα. Το μήλο είναι χωνευτικό, τα οξέα του απομακρύνουν τα βακτήρια από το στόμα και έτσι η κακοσμία θα περιοριστεί κάπως.

Μους γιαουρτιού με λεμόνι

Το γιαούρτι (όπως και το γάλα) εμποδίζουν την παραμονή των βακτηριδίων στο στόμα, έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της δυσοσμίας. Το λεμόνι, επίσης, μπορεί να απομακρύνει την κακοσμία από το δέρμα.

Πηγή: mama365.gr

Διαφήμιση

logo