Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ. Ένα κλασικό, παραδοσιακό πεντανόστιμο φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη, απλή και γρήγορη στη παρασκευή αλλά λίγο χρονοβόρα στο σιγοβράσιμο που απαιτείται. Σας προτείνουμε όμως να το σιγοβράσετε γιατί η γεύση και η υφή του σιγοβρασμένου κρέατος δεν έχει καμία σχέση με το γρήγορο και έντονο βράσιμο.
Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο 1.800 γρ. περίπου, κομμένο με μερίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 ml κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
100 ml ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 200 ml ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
5 κόκκους μπαχάρι
2 μέτρια φύλλα δάφνης
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το πουρέ
2 δόσεις βελούδινο πουρέ πατάτας, συνταγή εδώ
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε το κοτόπουλο και το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου, σε παρτίδες λίγα τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
Ξαναβάζετε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια μέσα στο τηγάνι, ρίχνετε το μισό κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λ.
Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διάφανα. Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί.
Αδειάζετε το μείγμα κρεμμυδιών στη κατσαρόλα με το κοτόπουλο, προσθέστε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύετε το φαγητό σας για 1½-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχετε και αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό. Επίσης δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν απαιτείται, το αλατοπίπερο. Σερβίρετε το ζεστό πουρέ και μετά το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
Για το πουρέ: Μέχρι να σιγοβράσει το κοτόπουλό σας ετοιμάζετε το πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Τον σερβίρετε ζεστό μαζί με το ζεστό κοτόπουλο.