share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κόπωση των ματιών: Τι να κάνετε για να σώσετε την όρασή σας!

Κόπωση των ματιών: Τι να κάνετε για να σώσετε την όρασή σας!

Η κόπωση των ματιών, ή κοπιωπία, χρησιμοποιείται συχνά από τους γιατρούς για να περιγράψουν μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χρήση των ματιών. Η κόπωση των ματιών είναι σύμπτωμα από τον τρόπο που χρησιμοποιείται τα μάτια σας και όχι ασθένεια των ματιών.

Η κοπιωπία συμβαίνει όταν τα μάτια σας κουράζονται από την έντονη χρήση, όπως η οδήγηση του αυτοκινήτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η ανάγνωση, ή η εργασία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή για πολλές ώρες. Αν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση που προκαλείται από το να κοιτάτε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυτό που νιώθετε μπορείτε να το πείτε κόπωση των ματιών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κόπωση των ματιών

Μερικές απλές προσαρμογές στο πώς μπορείτε να διαβάσετε, να εργαστείτε ή να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή μπορεί να δώσει στα μάτια σας την πολυπόθητη ξεκούραση που χρειάζονται μέσα στην ημέρα.

Όταν το αντικείμενο της εργασίας είναι κοντά στα μάτια σας (πχ χειρωνακτική εργασία με μεγάλη λεπτομέρεια όπως η επιδιόρθωση ρολογιών κλπ), βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια πηγή φωτός που εστιάζει απευθείας σε αυτό που κάνετε.

Κατά την ανάγνωση έντυπου υλικού, προσπαθήστε να τοποθετήσετε την πηγή φωτός πίσω σας και να κατευθύνει το φως επάνω στη σελίδα σας. Αν διαβάζετε σε ένα γραφείο, χρησιμοποιήστε την πηγή φωτός μπροστά σας, αλλά φροντίστε να υπάρχει σκίαστρο που θα εμποδίζει το φως να πέφτει πάνω στα μάτια σας.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, διατηρείστε απαλό τον φωτισμό του δωματίου και μην σβήνετε τελείως τα φώτα που δημιουργεί πολύ μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στη οθόνη της τηλεόρασης και το περιβάλλον.

Διαφήμιση

Συμβουλές για την εργασία στον υπολογιστή

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι μια κοινή αιτία καταπόνησης των ματιών. Εάν εργάζεστε σε γραφείο και χρησιμοποιείτε υπολογιστή, πρέπει να φροντίσετε για τα ακόλουθα:

Ρυθμίστε τη θέση σας. Τοποθετήστε την οθόνη ακριβώς μπροστά σας σε απόσταση περίπου 50 έως 100 εκατοστά από τα μάτια σας. Αν χρειαστεί να πλησιάζετε για να διαβάσετε τα μικρά γράμματα, είναι προτιμότερο να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Κρατήστε το πάνω μέρος της οθόνης στο ύψος των ματιών ή λίγο κάτω από αυτό, έτσι ώστε να κοιτάζετε ελαφρώς προς τα κάτω κατά την εργασία σας.

Ελέγξτε το φωτισμό και μειώστε την αντανάκλαση στην οθόνη. Ο έντονος φωτισμός και η αντανάκλαση μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας και να σας δυσκολέψει να διακρίνετε τι συμβαίνει στην οθόνη σας. Για να ελέγξετε το έντονο φως, καθίστε στον υπολογιστή σας με την οθόνη σβηστή. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε το ανακλώμενο φως και τις εικόνες που σχηματίζονται.

Προσαρμόστε την οθόνη σας. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε την οθόνη σας, έτσι ώστε οι πιο έντονες πηγές φωτός να είναι στο πλάι, σε ορθή γωνία ως προς την οθόνη σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε κάποια ή όλα τα φώτα που είναι από πάνω σας. Αν χρειάζεστε φως για τη γραφή ή την ανάγνωση, χρησιμοποιήστε ένα ρυθμιζόμενο φωτιστικό γραφείου. Μην τοποθετείτε την οθόνη σας ακριβώς μπροστά από ένα παράθυρο ή λευκό τοίχο.

Κρατήστε την οθόνη σας καθαρή. Σκουπίστε τη σκόνη από την οθόνη του υπολογιστή σας τακτικά. Η σκόνη στην οθόνη μειώνει την αντίθεση και μπορεί να αυξήσει την αντανάκλαση.

Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο σας σωστά. Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο ακριβώς μπροστά σας. Αν το τοποθετήσετε πολύ ψηλά, πολύ χαμηλά, ή υπό γωνία, μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και κόπωση στα μάτια σας, τους καρπούς και τα χέρια.

iatropedia.gr

Διαφήμιση

logo