share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα ντομάτας

Κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα ντομάτας

Το κολοκύθι αν και είναι ένα γενικά υποτιμημένο καλοκαιρινό λαχανικό, μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, με πολλά διαφορετικά υλικά και γεύσεις και να μας δώσουν ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα γευστικότατο πιάτο … Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και ρύζι με σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

8 μέτρια κολοκυθάκια

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο

2 κ.σ. σταφίδες

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

¼ κ.γ. κάρδαμο

¼ κ.γ. μπαχάρι

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο

Διαφήμιση

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

800 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή λαχανικών

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τα κολοκυθάκια και κόβετε από μια μικρή φετούλα από κάθε άκρη τους. Με ένα μικρό κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο βγάζετε το εσωτερικό τους (τη ψίχα) και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλ. το κιμά, το ρύζι, τις σταφίδες, τον άνηθο, το δυόσμο, το κάρδαμο, το μπαχάρι, τον ντοματοπελτέ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε πολύ καλά να αναμιχθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις.

Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μείγμα κιμά, φροντίζοντας να μην τα παραγεμίσετε διότι το ρύζι θα φουσκώσει στη διάρκεια του μαγειρέματος. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα ντομάτας.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μεγάλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο ανακατεύοντας για ½ λ. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και τοποθετείτε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα γεμισμένα κολοκυθάκια. Προσθέτετε το ζωμό κότας ή λαχανικών, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 1 περίπου ώρα μέχρι να γίνει το ρύζι και ο κιμάς.

Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε με προσοχή τα κολοκυθάκια και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Αφήνετε τη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα, αυξάνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 10-12 λ ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά και πήξει ελαφρώς. Πριν σερβίρετε τα κολοκυθάκια σας τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και μόλις ζεσταθούν τα σερβίρετε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo