ΥΓΕΙΑ

Κοιλιακή ταχυκαρδία: Ποια πρωτοποριακή λύση πέτυχαν οι επιστήμονες

Κοιλιακή ταχυκαρδία: Ποια πρωτοποριακή λύση πέτυχαν οι επιστήμονες
Η ακτινοθεραπεία συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η μη επεμβατική θεραπεία με ακτίνες απευθείας στην καρδιά, μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά σε ασθενείς που πάσχουν από την απειλητική για τη ζωή κοιλιακή ταχυκαρδία.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Κλίφορντ Ρόμπινσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, κατάφερε να θεραπεύσει τους ταχείς και ακανόνιστους παλμούς της καρδιάς σε πέντε ηλικιωμένους ασθενείς, κανείς από τους οποίους δεν είχε ανταποκριθεί προηγουμένως στις υπάρχουσες θεραπείες.

Αυτές οι θεραπείες μέχρι σήμερα είναι συνήθως φάρμακα και η επέμβαση για την εισαγωγή μέσω μιας φλέβας ενός καθετήρα στην καρδιά, προκειμένου να καταστραφεί ο ιστός που προκαλεί δυσλειτουργία στα ηλεκτρικά κυκλώματά της. Η διαδικασία κρύβει κινδύνους, ενώ σε μερικούς ασθενείς η αρρυθμία επιστρέφει μετά από κάποιο διάστημα. Τελικά, κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς.

Στην κοιλιακή ταχυκαρδία -η οποία συχνά προκαλείται μετά από έμφραγμα- η καρδιά χτυπά υπερβολικά γρήγορα και ασυγχρόνιστα, με συνέπεια οι ασθενείς να κινδυνεύουν με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Οι ασθενείς συνήθως κυκλοφορούν με εμφυτευμένο απινιδωτή στην καρδιά τους, o οποίος αναγνωρίζει τη δυνητικά θανατηφόρα αρρυθμία και πραγματοποιεί ένα σωτήριο ‘ηλεκτροσόκ’ την κρίσιμη στιγμή.

Όταν οι ακτίνες εστιάσθηκαν στις προβληματικές περιοχές του μυοκαρδίου, η θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού των επεισοδίων της αρρυθμίας, ενώ δύο από τους πέντε ασθενείς δεν είχαν πια καθόλου τέτοια επεισόδια.

Διαφήμιση

Η ακτινοθεραπεία δεν έδρασε αμέσως. Ο αριθμός των επεισοδίων της αρρυθμίας μειώθηκε τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ενώ στη συνέχεια σχεδόν μηδενίσθηκε. Οι ασθενείς μπόρεσαν σταδιακά να σταματήσουν τα φάρμακα που έως τότε έπαιρναν για την κοιλιακή ταχυκαρδία.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει δύο περιπτώσεις θεραπείας της κοιλιακής ταχυκαρδίας με ακτινοθεραπεία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που η όλη διαδικασία έγινε με απολύτως μη επεμβατικό τρόπο από την αρχή έως το τέλος.

Οι ερευνητές δήλωσαν επιφυλακτικοί, καθώς συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών για τυχόν παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε βάθος χρόνου. Ένα χρόνο μετά την ακτινοθεραπεία, δεν διαπιστώθηκε αυτή να έχει τοξικές συνέπειες για την καρδιά των πέντε ασθενών. Η δόση ακτινοβολίας που δέχθηκε κάθε ασθενής για δέκα έως 15 λεπτά, ήταν περίπου ανάλογη με αυτή για έναν καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου.

Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προτού η ακτινοθεραπεία δοκιμασθεί σε νεότερους ασθενείς με κοιλιακή ταχυκαρδία και καταστεί εναλλακτική λύση παράλληλα με τις έως τώρα θεραπείες. Ήδη οι ερευνητές προχωρούν σε μια κλινική δοκιμή με περισσότερους ασθενείς.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#διαδικασία
#δόση
#έμφραγμα
#επιστήμονες
#ερευνητές
#θεραπεία
#θεραπείες
#καρδιά
#περιοδικό
#περιοχές
#πορεία
#φάρμακα
#χρόνο