ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης!!!

Κιρσοί: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης!!!

Αυτός ο αραχνοειδής ιστός μικρών μπλε φλεβών που εμφανίζεται στα πόδια σας καθώς μεγαλώνετε, δεν είναι μόνο αντιαισθητικός.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αυξάνει και τον κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή αν ένας θρόμβος μετακινηθεί στους πνεύμονες ή στην καρδιά, τονίζουν ερευνητές από την Ταϊβάν.

“Οι κιρσοί δεν προκαλούν μόνο αισθητική ή συμπτωματική ανησυχία, καθώς μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Shyue-Luen Chang, φλεβολόγος στο τμήμα δερματολογίας του Νοσοκομείου Chang Gung Memorial, στην Ταϊβάν.

Οι κιρσοί αποτελούν συνηθισμένη κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 23% των Αμερικανών ενηλίκων, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Οι ασθενείς με κιρσούς χρήζουν προσεκτικής παρακολούθησης και έγκαιρης αξιολόγησης», πρόσθεσε ο Chang.

Κιρσοί: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης

Ο Chang και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για 425.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είχαν κιρσούς και διαπίστωσαν ότι η κατάσταση αυξάνει κατά 5,3 φορές τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Διαφήμιση

Δεν έγινε πάντως σαφές αν οι κιρσοί προκαλούν τους θρόμβους ή αν η απειλή σχετίζεται με τους ίδιους τους κιρσούς.

“Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους κιρσούς και τον κίνδυνο άλλων παθήσεων. Ο αποκλεισμός πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των κιρσών και απειλητικών για την υγεία παθήσεων, είναι σημαντική» ανέφερε ο Chang.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης τάση αυξημένου κινδύνου πνευμονικών εμβολών ή θρόμβων στους πνεύμονες, καθώς και στένωσης περιφερικών αρτηριών σε όσους είχαν κιρσούς, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι κιρσοί αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για τις επικίνδυνες καταστάσεις.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Chang και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν στοιχεία από το εθνικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Ταϊβάν. Οι ασθενείς εγγράφηκαν στη βάση δεδομένων από το 2001 έως το 2013 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2014.

Μια αδυναμία της μελέτης είναι ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για ασθενείς που δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα.

Ως εκ τούτου, τα ευρήματα μπορεί να ισχύουν μόνο για ασθενείς με πιο σοβαρής μορφής κιρσούς που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη υποδεικνύει ότι οι κιρσοί πρέπει να λαμβάνονται σοβαρότερα υπόψιν και πιθανόν να αντιμετωπίζονται πιο επιθετικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , healthday.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ερευνητές
#καρδιά
#μελέτη
#πληροφορίες
#πρόγραμμα
#συνεργάτες
#υγεία