Σε μια ευρεία γκάμα τοξικών χημικών ουσιών από διάφορα καθημερινά προϊόντα, όπως π.χ. υγρά καθαρισμού, εκθέτει τους ανθρώπους η σκόνη που μαζεύεται σε κλειστούς χώρους (όπως σπίτια, γραφεία, μέσα μεταφοράς, σχολεία κλπ).
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, ο μικροσκοπικός και κατά τα φαινόμενα αθώος “εισβολέας» της σκόνης μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας ‘Αμι Ζότα, πραγματοποίησαν μετα –ανάλυση σε 27 σχετικές μελέτες και εντόπισαν τα δέκα συχνότερα τοξικά χημικά που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη και τα οποία συναντώνται στο 90% των δειγμάτων σκόνης. Η Νο 1 στον κατάλογο σε συχνότητα είναι η ουσία DEHP, που ανήκει στην κατηγορία των φθαλικών ενώσεων.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι εισπνέουν ή καταπίνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης και, μαζί με αυτήν, εισχωρουν στον οργανισμό τους οι δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η είσοδός τους στο σώμα γίνεται συχνά και μέσω απορρόφησης από το δέρμα. Σταδιακά οι μικροποσότητες των χημικών συσσωρεύονται στο σώμα και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα, όπως καρκίνο, πρόβλημα ανάπτυξης στα παιδιά, πρόβλημα γονιμότητας κ.α. Ορισμένοι ερευνητές επισήμαναν μάλιστα ότι, ιδίως τα μικρά παιδιά που μπουσουλάνε, παίζουν στο πάτωμα ή βάζουν συνεχώς τα χέρια τους στο στόμα τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες.
Οι πιο συνηθισμένες βλαβερές χημικές ουσίες, που μπορεί να βρεθούν στη σκόνη είναι οι φθαλικές (DEHP, DEP, BBzP, DnBP κ.α.), που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, παιγνίδια, παρκετίνες κ.α. και μπορεί να προκαλούν ορμονικές διαραραχές, αναπνευστικά προβλήματα, μείωση του δείκτη νοημοσύνης κ.α. Ακολουθούν οι φενόλες, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαριότητας και άλλα. Δύο ακόμη συχνές κατηγορίες είναι τα επιβραδυντικά της φλόγας (σε έπιπλα, ηλεκτρονικά κ.α.), καθώς και οι αντικολλητικές ουσίες (σε μαγειρικά σκεύη.
Αν λάβει, επομένως, κανείς υπόψη ότι ο άνθρωπος περνά το 90% του χρόνου του σε κλειστούς χώρους, τότε, όπως τονίζουν και οι ερευνητές, δεν θα έπρεπε να θεωρείται καθόλου αμελητέα η επίδραση μπορεί να έχει η σκόνη στην υγεία μας.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα πορίσματα της έρευνας τους στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας “Environmental Science & Technology».