share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κέικ σοκολάτας με σοκολατένια γκανάς

Κέικ σοκολάτας με σοκολατένια γκανάς

Ένα απλό, εύκολο και γρήγορο σοκολατένιο κέικ καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς επιλογής σας ή με φρέσκα φρούτα εποχής. Μια εξαιρετικά εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους κέικ που θα απολαύσετε όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

Για το κέικ

3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Φαρίνα) + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας

2 πρέζες αλάτι

1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. κακάο

1¼ φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για βουτύρωμα φόρμας

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

3 αυγά

1 φλ. τσαγιού γάλα

3 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (χυμός πορτοκαλιού αν το σερβίρετε σε παιδιά)

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη λιωμένη σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων

Για τη γκανάς

Διαφήμιση

200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

50 γρ. μέλι

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για τη διακόσμηση

ξηρούς καρπούς (φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα) χοντρο-θρυμματισμένους ή φρέσκα φρούτα εποχής

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι, το μπέικιν και το κακάο και τα ανακατεύετε καλά. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για λίγο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνετε τις βανιλίνες και σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά συνεχίζοντας το χτύπημα, φροντίζοντας να ενσωματώνονται τα αυγά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα με απαλό κίτρινο χρώμα.

Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα με το κονιάκ ή ρούμι ή χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε τη λιωμένη σε μπεν μαρί κουβερτούρα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε ένα λείο σοκολατένιο χυλό.

Μεταφέρετε το σοκολατένιο χυλό στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά (δεν υπάρχει αν υπάρχουν μικροί σβόλοι). Μην ανακατεύετε πολύ ώρα και μη χτυπάτε με το μίξερ το χυλό γιατί το κέικ σας δεν θα γίνει αφράτο.

Για το ψήσιμο: Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ (με ή χωρίς τρύπα στη μέση), τη πασπαλίζετε με αλεύρι την αναποδογυρίζετε και τη χτυπάτε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε για 10 λ στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τη γκανάς: Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα κουβερτούρας και τη μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζει να παίρνει βράση. Μην την αφήσετε να βράσει.

Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση η κρέμα την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την αφήνετε, χωρίς να ανακατέψετε, για 1 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε αργά και σταθερά με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και να έχετε μια λεία και λαμπερή γκανάς. Την απλώνετε στην κορυφή του κέικ, επιτρέποντας να χυθεί στα τοιχώματά του περιμετρικά.

Για τη διακόσμηση: Πασπαλίζετε από πάνω χοντρο-κομμένους ξηρούς καρπούς πιέζοντάς τους ελαφρώς με τα χέρια σας για να κολλήσουν σταθερά πάνω στη γκανάς πριν πήξει. Αφήνετε να κρυώσει τελείως η γκανάς πριν σερβίρετε το γλυκό σας κομμένο σε κομμάτια.

Πηγή

Διαφήμιση

logo