Ένα πεντανόστιμο σοκολατένιο κέικ γεμιστό με κρέμα στιγμής και μαρμελάδα κάστανο ή άλλη επιλογής σας, καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας, διακοσμημένο με καρύδια. Μια συνταγή για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας ένα υπέροχο κέικ στις γιορτές και σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. κακάο σκόνη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
400 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
Για τη γέμιση
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής /βλέπε συνταγή εδώ ή
1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Γιώτης + 400 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. μαρμελάδα κάστανο (στα μεγάλα Σ.Μ. ή άλλη μαρμελάδα επιλογής σας) προαιρετικά
Για τη σοκολατένια επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα (κατά προτίμηση Nestle Dessert) ψιλοκομμένη
120 ml φρέσκο γάλα
1 κ.γ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή λικέρ επιλογής σας
Ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, ή φουντούκια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε για 2-3 λ ή μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε τη ζάχαρη, τα αυγά και τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 2-3 λ ή μέχρι να αναμιχθούν πλήρως. Προσθέτετε τη σκόνη κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το αλεύρι χτυπώντας διαρκώς στο μίξερ μέχρι να έχετε ένα αφράτο λείο μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα σε στρογγυλό βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 25 εκ. περίπου και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για τη γέμιση: Αν φτιάξετε τη δική σας κρέμα ζαχαροπλαστικής την αφήνετε να κρυώσει καλά. Αν πάρετε έτοιμη κρέμα την ετοιμάζετε μαζί με το αντίστοιχο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου. Και στις δύο περιπτώσεις αν θέλετε προσθέτετε και τη μαρμελάδα κάστανου ή άλλη επιλογής σας και ανακατεύετε να αναμιχθεί ισομερώς.
Για την επικάλυψη: Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη βάζετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση την αδειάζετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Την αφήνετε για 1 λ και μετά ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία ρευστή κρέμα. Προσθέτετε και το εκχύλισμα βανίλιας ή το λικέρ και ανακατεύετε να ενσωματωθεί.
Για τη συναρμολόγηση: Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβετε οριζόντια στη μέση το κρύο κέικ ώστε να έχετε 2 δίσκους. Τοποθετείτε τον ένα δίσκο (τη κάτω πλευρά) σε πιατέλα σερβιρίσματος. Επάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη κρέμα γέμισης και τη σκεπάζετε με το δεύτερο δίσκο κέκ (με την επάνω πλευρά προς τα επάνω). Το περιχύνετε με την γκανάς σοκολάτας και από πάνω τοποθετείτε τα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς επιλογής σας.
Σημείωση: Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το σοκολατένιο κέικ με παντεσπάνι σοκολάτας (συνταγή εδώ).