ΧΡΗΣΙΜΑ

Καταρρέει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Καταρρέει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Σε μεγάλο αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν οι πολίτες εξαιτίας της ανεπάρκειας σε οικογενειακούς γιατρούς. Το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καταρρέει πριν καλά καλά ξεκινήσει. Ούτε καν 1.000 οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να καλύψουν… δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Και μπορεί προς το παρόν να μη λειτουργεί “αυστηρά» ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο, από 1ης Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα χρειάζονται παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό για υπηρεσίες υγείας.

Ηδη η λήξη των συμβάσεων σχεδόν 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ και η έναρξη των νέων συμβάσεων (1η Αυγούστου), αλλά μόνο από 600 γιατρούς, έχει δημιουργήσει μπλάκ άουτ, κάτι που αναμένεται να φανεί με τις πρώτες ιώσεις όταν οι ασφαλισμένοι δεν θα βρίσκουν ιδιώτη γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο χωρίς να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το ότι οι πολίτες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές επισκέψεις.

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες από τη 2η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Από το σύνολο των 953 θέσεων που προκηρύχθηκαν, αιτήθηκαν 220 γιατροί που είναι σε διαδικασία διορισμού, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Από την 1η προκήρυξη των ΤΟΜΥ τοποθετήθηκαν τελικά 280 γιατροί. Μαζί με τους 625 που έχουν συμβληθεί μέσω ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο σύστημα υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 900 οικογενειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σήμερα λειτουργούν 100 ΤΟΜΥ, με στόχο να φτάσουν τις 120 στο τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι ο στόχος ήταν 239 ΤΟΜΥ μέχρι τέλος του 2017! Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, μόνο 80.000 πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα σε οικογενειακό γιατρό.

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους με σύμβαση ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Οι συμβάσεις που είχαν αυτοί οι γιατροί έληξαν στις 31 Ιουλίου και από την 1η Αυγούστου ισχύουν οι νέες συμβάσεις, αυτές του οικογενειακού γιατρού, στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μόνο που είναι μόνο 600, από τους σχεδόν 2.000 γιατρούς που ήταν πριν την 1η Αυγούστου.

Οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ, έχουν αφήσει τους πολίτες κυριολεκτικά χωρίς γιατρούς!

Διαφήμιση

Μια απλή περιήγηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας (rdv.ehealthnet.gr) το αποδεικνύει. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Ολόκληρος ο νομός Ζακύνθου είναι, μέχρι στιγμής, με έναν ιδιώτη οικογενειακό γιατρό, με σύμβαση ΕΟΠΥΥ, ενώ ακόμη δύο γιατροί σε δύο Κέντρα Υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν τους σχεδόν… 40.000 κατοίκους της. Σε ολόκληρη Αρκαδία, επίσης, όπως διαμορφώνεται το σύστημα μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός με ΕΟΠΥΥ παρά μόνο Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καλύτερη στην Αττική. Η περιοχή των Αμπελοκήπων έχει μόλις έναν ιδιώτη οικογενειακό μέσω ΕΟΠΥΥ, κάτι που σημαίνει ή ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να πηγαίνουν σε αυτό τον έναν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους παθολόγους που δεν έχουν σύμβαση. Σημειώνεται ότι ΤΟΜΥ δεν υπάρχει. Παρόμοια… ποσοστά κάλυψης των πολιτών έχει και το Χαϊδάρι, με μόνο έναν ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακό γιατρό. Οι κάτοικοι Χαϊδαρίου μπορούν να εγγράφονται εκτός από τον έναν αυτόν ιδιώτη γιατρό και σε ακόμη έναν, σε ΠΕΔΥ (πρώην ιατρείο ΙΚΑ). Ο κάθε γιατρός θα πρέπει να είναι “υπερήρωας», καθώς ο νόμος προβλέπει ότι του αντιστοιχούν το περισσότερο 2.250 εγγεγραμμένοι ενήλικες, ενώ με τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να βλέπει πολλές χιλιάδες παραπάνω.

Στο πυκνοκατοικημένο Παγκράτι, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν μόλις τρεις παθολόγοι και αυτοί όχι γιατροί ιδιώτες που έχουν σύμβαση με ΕΟΠΥΥ και μπορούν να δέχονται στα ιατρεία τους, αλλά της μονάδας ΠΕΔΥ!

Οι σπασμωδικές κινήσεις και η προχειρότητα με τα οποία έχει στηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή, κυριαρχούν σε κάθε σημείο της “μεταρρύθμισης». Αυτό τον ένα μήνα, από την 1η Αυγούστου, που είναι σε ισχύ οι “οικογενειακοί» γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια. Οπως για το ότι οι γιατροί δεν έχουν λάβει ακριβείς οδηγίες για το νέο σύστημα. Αλλά ούτε και οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το ότι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για “την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης αναφέρει ότι “ο Ελληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) καλεί το υπουργείο Υγείας να “αναλογισθεί τις ευθύνες της για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του». Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την έναρξη ισχύος του οικογενειακού γιατρού, ενώ καλεί όσα μέλη της κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά να προσφύγουν δικαστικά.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαφήμιση
TAGS:
#Αθήνας
#Αθηνών
#Αρκαδία
#Αττική
#Αυγούστου
#γιατροί
#γιατρών
#διαδικασία
#ΕΟΠΥΥ
#Ιανουαρίου
#ιατρικές
#ιδιώτες
#ΙΚΑ
#μήνα
#νόμος
#Σύλλογος
#Τύπος
#υγεία
#Υγείας
#Υπηρεσιών