ΧΡΗΣΙΜΑ

Καταναλώνοντας τρεις μπάρες σοκολάτας το μήνα μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 13%, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Καταναλώνοντας τρεις μπάρες σοκολάτας το μήνα μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 13%, σύμφωνα με μια νέα έρευνα

Αλλά το να ενδίδουμε πού και πού σε μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας, λέει μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία μέτρια κατανάλωση – έως και τρεις μπάρες το μήνα – μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 13%.

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περισσότερους από 900.000 ανθρώπους στη Βρετανία – και σχεδόν το ένα τρίτο πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο από την αρχική διάγνωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.

Αλλά η κατανάλωση σοκολάτας είναι υγιεινή μόνο αν γίνεται περιστασιακά, επειδή λόγω της ζάχαρης και των λιπαρών που περιέχει, όταν καταναλώνεται συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όσοι καταναλώνουν σοκολάτα καθημερινά βλέπουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας να αυξάνεται κατά 17%, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Chayakrit Krittanawong, από τη Ιατρική Σχολή του Icahn της Νέας Υόρκης, δήλωσε: “Πιστεύω ότι η σοκολάτα είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων και συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.”

Διαφήμιση

“Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Ως εκ τούτου, συνιστάται αυτή τη στιγμή μία μέτρια κατανάλωση.” Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο, εξέτασε πέντε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 575.000 άτομα.

Ο Δρ. Krittanawong πιστεύει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή, επειδή περιέχει τα περισσότερα φλαβονοειδή και λιγότερη ζάχαρη.

Αλλά πρόσθεσε: “Για να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις, θα χρειαστούμε κλινικές εξετάσεις για να συγκρίνουμε μεταξύ της ομάδας που κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα και της ομάδας που κατανάλωσαν άλλου τύπου σοκολάτα.” Η Victoria Taylor, κλινική διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε ότι το κακάο έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Είπε: “Αυτή η ανάλυση υποδεικνύει ότι η απόλαυση μιας μέτριας ποσότητας σοκολάτας μπορεί να σας προστατεύσει από την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια.”

Μια προηγούμενη μελέτη από τα πανεπιστήμια του Aberdeen, του Manchester, του Cambridge και του East Anglia έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα έχουν 11% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Άλλοι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι αυτές οι έρευνες πρέπει να εξεταστούν εκ νέου, επειδή τα άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τη σοκολάτα – με αποτέλεσμα αυτοί που την τρώνε τακτικά να είναι οι υγιέστεροι.

πηγή : diaforetiko.gr

Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#αντιμετώπιση
#έρευνες
#ερευνητές
#ζάχαρη
#κακάο
#μελέτη
#μήνα
#οφέλη
#προβλήματα
#σοκολάτα
#υγεία
#χρόνο