share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Καρκίνος του στόματος: Τι να ξέρετε για την πρώιμη διάγνωση

Καρκίνος του στόματος: Τι να ξέρετε για την πρώιμη διάγνωση

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, προσβάλει πλέον ο καρκίνος του στόματος, που σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττει ο καρκίνος του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40χρόνων.

Θρόμβωση: Τα 4 συμπτώματα SOS

Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα: “Νοσήματα της Στοματικής Κοιλότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Λάσκαρης: “Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία – πρόγνωση – ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, και πιθανά οι ιοί του HPV.

“Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου» επεσήμανε ο κ.Λάσκαρης. Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο και κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.

Καρκίνος τους στόματος: Που εμφανίζεται και με ποια συμπτώματα

Ο καρκίνος στο στόμα εμφανίζεται συνήθως με φθίνουσα συχνότητα

στα πλάγια χείλη της γλώσσας (50%)

το κάτω χείλος

το έδαφος στόματος

τις συγχειλίες – παρειές

τα ούλα

την υπερώα

Καρκίνος τους στόματος: Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες

Υπεύθυνοι για τη συχνή εμφάνιση πολλών ασθενειών (λευκοπλακίας, ερυθροπλακίας, καρκίνου, νικοτινικής στοματίτιδας) στο στόμα είναι ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως

το κάπνισμα

η υπερβολική χρήση αλκοόλ

τα χαλασμένα δόντια, ή οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν

η κακή στοματική υγιεινή

Η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές, σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη συχνότητα έχει εξάλλου σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.

Κακή υγεία στόματος: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι οι καπνιστές, οι πότες αλκοολούχων ποτών, τα άτομα μολυσμένα με ιούς HPV-τύποι 16, 18, οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα , τα άτομα με προκαρκινικές βλάβες στο στόμα (λευκοπλακία, ερυθροπλακία, ακτινική χειλίτις) και άτομα με προκαρκινικές καταστάσεις (σιδηροπενική αναιμία, πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μελαγχρωματικό ξηρόδερμα, σύφιλη, υποβλεννογόνια ίνωση).

Τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τον κάθε άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά με το στόμα είναι: πόνος

ξαφνική κινητικότητα δοντιών

Διαφήμιση

αιμορραγία

κάψιμο στη γλώσσα

άσπρη, ή κόκκινη επιφάνεια

μελανή κηλίδα, ή πλάκα

φυσαλίδα που έχει υγρό

πληγή που δεν κλείνει

όγκος που προεξέχει

δυσκολία στο μάσημα και κατάποση

διόγκωση των ούλων

διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού

αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία)

οδοντοστοιχία που ξαφνικά ενοχλεί

κακοσμία στόματος

ξηροστομία κ.ά.

Πώς μπορώ να προλάβω τα νοσήματα του στόματος

Στον τομέα της πρόληψης οι επιστήμονες προτείνουν:

καλή στοματική υγιεινή

αποφυγή, ή διακοπή του καπνίσματος

όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες

συμβουλή στοματολόγου όταν διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα

αποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστός, φαρμακοποιός, ή ακόμη και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα

Επίσης, είναι σημαντική η ακριβής και γρήγορη διάγνωση, που αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.

“Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού», τόνισε ο κ.Λάσκαρης και κατέληξε: “Κι αυτό γιατί το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, τον έρωτα, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία».

Πηγή

Διαφήμιση

logo