ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!!!

Καρκίνος του πνεύμονα: Το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!!!

Περίπου στο 85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, η διάγνωση γίνεται όταν βρίσκονται στο στάδιο 3 ή 4 της νόσου.

Στα στάδια αυτά δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει η πλήρης χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο καρκίνος του πνεύμονα δεν δημιουργεί συμπτώματα, εξελίσσεται αθόρυβα και μόνο όταν έχει πλέον επεκταθεί προκαλεί προβλήματα στον ασθενή που τον οδηγούν στο γιατρό.

Τα βασικά σημάδια είναι ο βήχας, ο πόνος σε μια περιοχή του θώρακα ή εντοπισμένος σε μία ή περισσότερες πλευρές, η κούραση, η αδυναμία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Καρκίνος του πνεύμονα: Το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, η ζάλη μπορεί επίσης να αποτελεί ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα.

Ορισμένοι τύποι κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα παράγουν ορμόνες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν ζάλη ή υπνηλία, συμπτώματα γνωστά και ως παρανεοπλασματικό σύνδρομο, το οποίο προκαλείται από την έκκριση πρωτεϊνών ή γλυκοπρωτεινών από τα νεοπλασματικά κύτταρα που προκαλούν συστηματικές εκδηλώσεις ακόμα και όταν οι όγκοι είναι πολύ μικροί ή ακόμη και αδιάγνωστοι. Δεν έχουν σχέση με τις άμεσες επιπτώσεις της πρωτοπαθούς ή μεταστατικής εστίας του καρκίνου. Άλλα σημάδια του συνδρόμου είναι το μυρμήγκιασμα, οι θρόμβοι αίματος, η μυϊκή αδυναμία και το οίδημα στην περιοχή του στήθους στους άνδρες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να εξαπλωθούν, αλλά μερικά άτομα με πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σχετίζεται με πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, υιοθετήστε μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , express.co.uk

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνδρες
#απώλεια βάρους
#δημητριακά
#διατροφή
#Έρευνας
#θεραπεία
#καρκίνου
#κυκλοφορία
#ορμόνες
#περιοχή
#προβλήματα
#φυτικές ίνες