Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα ποσοστά επιβιώσεως είναι τα ίδια στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το αν φέρουν κάποιο από τα γονίδια BRCA.
Οι μεταλλαγές των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 τετραπλασιάζουν έως οκταπλασιάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος νοσήσεως δεν συνεπάγεται και αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η διπλή μαστεκτομή δεν βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης των φορέων των γονιδίων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 2.733 γυναίκες από τη Βρετανία.
Τα γονίδια BRCA έχουν γίνει γνωστά ως “γονίδια της Αντζελίνα Τζολί». Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός είχε ανακοινώσει πριν από λίγα χρόνια πως ήταν φορέας. Αργότερα είπε πως έκανε προφυλακτική μαστεκτομή, διότι εξαιτίας τους είχε 87% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.
Οι μεταλλαγές στα γονίδια BRCA εμποδίζουν την επιδιόρθωση του DNA και γι’ αυτό αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αναφέρει το BBC.
Οι ίδιες μεταλλαγές σχετίζονται επίσης με τους καρκίνους των ωοθηκών και του προστάτη.
Τα νέα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Oncology.
Το 12% των ασθενών, οι οποίες είχαν ηλικία 18-40 ετών, ήταν φορείς ενός μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες επί 10 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 651 από αυτές έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.
Όσες ήσαν φορείς μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA ήταν εξίσου πιθανό να έχουν επιβιώσει με όσες δεν ήσαν φορείς. Οι πιθανότητες επιβιώσεως ήταν ίδιες στα 2, 5 και 10 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Επιπλέον, δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το σωματικό βάρος των γυναικών.
Από τις φορείς των γονιδίων BRCA, η μία στις τρεις είχαν κάνει διπλή μαστεκτομή. Ωστόσο η προληπτική αφαίρεση του δεύτερου μαστού, δεν φάνηκε να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης στην 10ετία.
Περισσότερος χρόνος
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διπλή μαστεκτομή ίσως δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση του καρκίνου, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Diana Eccles, καθηγήτρια Γενετικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
“Είναι συνήθης πρακτική να προτείνεται η διπλή μαστεκτομή στις γυναίκες με αρχικό καρκίνο του μαστού που φέρουν μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA», είπε. “Τα στοιχεία μας, όμως, δείχνουν ότι την πρώτη δεκαετία από τη διάγνωση, δεν υπάρχει όφελος από την διπλή εγχείρηση. Μπορεί όμως να υπάρχει στις δύο ή τρεις δεκαετίες μετά την αρχική διάγνωση.
»Όπως και να ‘χει, πιθανώς οι γυναίκες έχουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο πιστεύουμε για να αποφασίσουν».
Η δρ Eccles επεσήμανε επίσης ότι η μελέτη διεξήχθη σε νέες γυναίκες, επομένως τα ευρήματά της δεν ισχύουν για τις μεγαλύτερες.