Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, ενώ μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται 55.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
Αν και τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990, η ασθένεια παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Φροντίδα της Μ. Βρετανίας (NICE), συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, τις οποίες θα εφαρμόσουν οι γιατροί εντός των επόμενων μηνών.
Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την τακτική άσκηση και την απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες. Όλα τα παραπάνω έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης.
Ιδανικά οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμούν με δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού.
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες στοχεύουν στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης και την αποτροπή της επανεμφάνισης του καρκίνου σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι γυναίκες θα κληθούν επίσης να λαμβάνουν φθηνά ορμονικά χάπια, περιλαμβανομένων των αναστολέων ταμοξιφαίνης και αρωματάσης, μέχρι και δέκα χρόνια μετά την επέμβαση.
Σήμερα, οι γυναίκες συμβουλεύονται να τα παίρνουν για πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, αν και πολλές τα σταματούν νωρίτερα εξαιτίας εξουθενωτικών παρενεργειών.
Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η συνέχιση της χρήσης τους για δέκα χρόνια ή και περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού μέχρι και 34%.
Τα χάπια προκαλούν παρενέργειες και πολλές γυναίκες αρνούνται να τα πάρουν για παρατεταμένες περιόδους όταν έχουν απαλλαγεί από τον καρκίνο.
Περίπου οι μισές εκδηλώνουν συμπτώματα όπως εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο και οστεοπόρωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Baker, διευθυντή του κέντρου κατευθυντήριων οδηγιών του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Φροντίδα της Μ. Βρετανίας, “παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 35-49 ετών».
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Φροντίδα της Μ. Βρετανίας του 2009, αναθεωρήθηκαν πρόσφατα μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει τους επαγγελματίες της υγείας να παρέχουν σταθερή και ποιοτική φροντίδα στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού στα πρώτα στάδια.
Οι γυναίκες συμβουλεύονται να μην αποφεύγουν την άσκηση, ακόμη και όταν αισθάνονται αδιαθεσία. Η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κηπουρική ή δουλειές του σπιτιού.
Ιδανικά θα πρέπει να στοχεύουν σε 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.
Πηγή: Mail Online