Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται όταν η καρδιά δεν μπορεί πλέον να ωθήσει αρκετό αίμα ώστε να τροφοδοτήσει επαρκώς το σώμα. Είναι δε πάρα πολύ συχνή μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι γυναίκες που είναι πάνω από 50 ετών και τρώνε πολλές πρωτεΐνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ιδίως όταν αυτές προέρχονται από κρέας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το κρέας είναι η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά υποδηλώνει σαφή συσχέτιση, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες πρωτεΐνες είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας, με τον κίνδυνο να προέρχεται από τις ζωικής προελεύσεως πρωτεΐνες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μοχάμαντ Φίρας Μπάρμπουρ, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.
Και αυτό, διότι οι εθελόντριες που προσλάμβαναν τις περισσότερες πρωτεΐνες από φυτικής προελεύσεως πηγές, είχαν κατά σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Μπάρμπουρ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 104.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες συμπλήρωναν επί μία πενταετία αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Οι ερευνητές τις υπέβαλλαν επίσης σε αναλύσεις ούρων για να αξιολογήσουν τις ποσότητες των πρωτεϊνών που κατανάλωναν σε συστηματική βάση.
Στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης, περισσότερες από 1.700 εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και οι πιθανότητες αυτής της εξέλιξης σχετίζονταν ισχυρά με τις ποσότητες των ζωικών πρωτεϊνών που κατανάλωναν.
Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η ηλικία, η φυλή, η υπέρταση, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος κ.ά.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό θα μπορούσαν οι ζωικές πρωτεΐνες να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά εικάζουν πως τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους άνδρες.
“Η υψηλή ημερήσια πρόσληψη διατροφικών πρωτεϊνών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά όταν οι πρωτεΐνες είναι φυτικές φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση», είπε ο δρ Μπάρμπουρ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στη Νέα Ορλεάνη.