ΥΓΕΙΑ

Καρδιά: Πως την επηρεάζουν δουλειά, άσκηση στη ζέστη

Καρδιά: Πως την επηρεάζουν δουλειά, άσκηση στη ζέστη
Η σωματική καταπόνηση στη ζέστη έχει αυξημένες απαιτήσεις από την καρδιά, η οποία κτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά για να δροσίσει το σώμα.

Η ζέστη μπορεί να είναι σκληρή για την καρδιά, ιδίως όταν κάποιος καταπονείται σωματικά ή γυμνάζεται.

Αυτό οφείλεται στο ότι η καρδιά παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Και ο πρόσθετος φόρτος από τη σωματική καταπόνηση, αυξάνει τις απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο Dr. Michael Crawford, αθλητικός φυσιολόγος στην Cleveland Clinic, η σωματική καταπόνηση και η άσκηση στη ζέστη αυξάνουν τον φόρτο στην καρδιά.

Έχει βρεθεί ότι πως κάθε αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος κατά έναν (1) βαθμό, αυξάνει κατά 10 τους παλμούς της καρδιάς ανά λεπτό. Η αύξηση αυτή είναι σημαντική και ασκεί τεράστιες πιέσεις στην καρδιά, λέει.

Ο Dr. Crawford, ο οποίος εργάζεται στον Τομέα Καρδιακής Αποκατάστασης & Προληπτικής Καρδιολογίας της Κλινικής, λέει πως ο οργανισμός έχει δύο κύριους τρόπους για να αποβάλλει την περιττή θερμότητα. Ο ένας είναι η εφίδρωση και εξάτμιση του παραγόμενου ιδρώτα, και ο άλλος η αγγειοδιαστολή.

Αγγειοδιαστολή και εφίδρωση

Με την αγγειοδιαστολή, αυξάνεται η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριών, φλεβών) που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Έτσι, αυξάνεται και η ροή αίματος στο δέρμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποβάλλεται θερμότητα προς το περιβάλλον λόγω αγωγιμότητας, μεταφοράς και ακτινοβολίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, η καρδιά κτυπάει πιο γρήγορα και ωθεί περισσότερο αίμα με κάθε κτύπο. Στην πραγματικότητα, ανά λεπτό μπορεί να κυκλοφορεί δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο αίμα απ’ ό,τι σε μια κρύα ημέρα!

Η εφίδρωση επίσης μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Όπως εξηγεί ο Dr. Crawford, όταν ιδρώνουμε αποβάλλουμε νερό, νάτριο, κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες.

Διαφήμιση

Οι ηλεκτρολύτες αυτοί είναι απαραίτητοι για την σύσπαση των μυών, τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω των νεύρων και την ισορροπία υγρών του οργανισμού.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο οργανισμός προσπαθεί να κατακρατήσει τα υγρά και να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες των ηλεκτρολυτών.

Όλ’ αυτά σημαίνουν πως “οι απαιτήσεις από την καρδιά είναι πολύ αυξημένες όταν κάνει ζέστη», τονίζει ο Dr. Crawford. “Επομένως πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να την βοηθάμε».

Τι να κάνετε

Τι πρέπει να κάνετε; Ο Dr. Crawford παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Αν μπορείτε, αποφύγετε την σωματική καταπόνηση τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Η φυσική δραστηριότητα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, μειώνει το θερμικό στρες στον οργανισμό.

* Επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας όταν έχει ζέστη και υγρασία μαζί. Αν μάλιστα η περιβαλλοντική θερμοκρασία πλησιάζει τους 30 βαθμούς και έχει υγρασία 80%, καλύτερα είναι να αναβάλλετε την όποια υπαίθρια δραστηριότητα.

* Να πίνετε άφθονα υγρά. Να πιείτε 1-1,5 ποτήρι νερό περίπου μισή ώρα πριν από την έναρξη της δραστηριότητας στη ζέστη. Ύστερα να πίνετε 0,5-1 ποτήρι νερό ανά 30 λεπτά δραστηριότητας, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

* Να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα. Πρέπει να μην είναι συνθετικά, αλλά να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα. Προτιμήστε φαρδιά, βαμβακερά μπλουζάκια και άνετα, βαμβακερά, λεπτά παντελόνια ή σορτσάκια.

Προσοχή και στις απλές δραστηριότητες

Προφυλάξεις, πάντως, χρειάζεστε και όταν δεν καταπονείστε στη ζέστη, αλλά απλώς βρίσκεστε πολλή ώρα σε υπαίθριο χώρο.

Αν μάλιστα αισθανθείτε ξαφνικά κουρασμένοι ή ότι οι παλμοί της καρδιάς σας επιταχύνονται, αναζητήστε αμέσως σκια. Ή καλύτερα ακόμα μπείτε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο και καθήστε αρκετή ώρα, καταναλώνοντας άφθονα υγρά.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά θερμικής κόπωσης και πρέπει να δροσίσετε τον οργανισμό σας, τονίζει ο Dr. Crawford.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#βαθμούς
#δέρμα
#δουλειά
#ημέρα
#ημέρας
#θερμοκρασία
#θερμοκρασίας
#κάλιο
#καρδιά
#μέτρα
#νερό
#οργανισμό
#περιβάλλον
#πρωί
#σώμα