Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόρους παραμένει η καλύτερη για υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Την ανάλυση πραγματοποίησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC), που εξέτασαν και τα υπάρχοντα στοιχεία για διάφορα τρόφιμα της μόδας.
Μεταξύ των ευρημάτων της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα όσπρια (φασόλια, φακές, αρακάς) ωφελούν την καρδιά.
* Ο καφές και το τσάι επίσης είναι ωφέλιμες επιλογές, αλλά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και σαντιγύ.
* Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα καλύτερο είναι να αποφεύγονται.
* Ορισμένα άλλα τρόφιμα που λέγεται ότι κάνουν καλό στην καρδιά, όπως τα φύκια και τα τρόφιμα ζύμωσης, ίσως ασκούν αυτή τη δράση. Ωστόσο είναι ανεπαρκείς οι επιστημονικές έρευνες γι’ αυτά.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα
Σημαίνουν άραγε όλ’ αυτά ότι δεν πρέπει να τρώμε τίποτε άλλο, εκτός από φακές, ψάρια και καφέ; Όχι απαντά ο επικεφαλής της επιτροπής, Dr. Andrew Freeman, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ.
Όπως εξηγεί, οι επιστημονικές μελέτες προσπαθούν να εστιάσουν σε μεμονωμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Ωστόσο στην καθημερινή ζωή αυτό που έχει σημασία είναι γενικά η διατροφή.
“Τα στοιχεία μας υποστηρίζουν την άποψη ότι μία διατροφή κατά βάση φυτική, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι η καλύτερη», τονίζει.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, προσθέτει. Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από ολόκληρα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα.
“Όποτε προσπαθούμε να απομονώσουμε ένα συστατικό από ένα φυτικό τρόφιμο, ποτέ δεν αποδίδει», λέει.
Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of American College of Cardiology.
Κάθε είδος και άλλο όφελος στην καρδιά
Ο Dr. Freeman λέει ότι πολλοί ασθενείς θέλουν να ξέρουν περισσότερα για συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες και παραπληροφόρηση, τονίζει. Επιπλέον, οι γιατροί συνήθως έχουν λίγη ενημέρωση για θέματα διατροφής.
Στην παρούσα ανάλυση συμπεριελήφθησαν τρόφιμα για τα οποία ρωτούν συχνά οι ασθενείς.
Οι ερευνητές βρήκαν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα ότι τα όσπρια συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνουν επίσης τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, καθώς και την κακή (LDL) χοληστερόλη.
Αντίστοιχα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από ψάρια ή φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια) ελαττώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αντικρουόμενα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο η νέα ανάλυση βρήκε αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα πλήρη προϊόντα μπορεί να αυξήσουν την κακή (LDL) χοληστερόλη. Αιτία γι’ αυτό είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά.
Αντιθέτως, υπάρχουν επαρκείς μελέτες ότι τα λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά είναι υγιεινές επιλογές.
Καφές και τσάι
Σε πολλές μελέτες, εξ άλλου, έχει φανεί ότι οι λάτρεις του καφέ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας απ’ ό,τι όσοι δεν τον πίνουν. Επιπλέον, ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση ούτε να σχετίζεται με τις καρδιακές αρρυθμίες.
Παρομοίως, η καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού φαίνεται να μειώνει κάπως τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Όσοι όμως λατρεύουν τον καφέ και το τσάι, πρέπει να προσeξουν τις ποσότητες της καφεΐνης που καταναλώνουν. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 400 mg την ημέρα.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 3 μεγάλα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Τα τρόφιμα ζύμωσης
Ο Dr. Freeman και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης τα διαθέσιμα στοιχεία για ορισμένα τρόφιμα που κερδίζουν έδαφος στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.
Τα τρόφιμα αυτά είναι τα φύκια και τα επονομαζόμενα τρόφιμα ζύμωσης, στα οποία ανήκουν το γιαούρτι, η σπιρουλίνα, το kimchi, το κεφίρ κ.ά.
Μερικές μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους ή τη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να τα συστήσουν οι γιατροί για την μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, λέει ο Dr. Freeman.
Υπάρχουν, όμως, δύο είδη τροφίμων που καλό είναι να αποφεύγονται: η πρόσθετη ζάχαρη και τα ισοτονικά ροφήματα.
Όπως εξηγεί ο Dr. Freeman, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα ενεργειακά ροφήματα ενδέχεται να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή την πηκτικότητα του αίματος. Επιπλέον, τα ροφήματα αυτά συχνά περιέχουν πάρα πολύ υψηλές δόσεις καφεΐνης.
Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αμφιβολίες, επομένως καλύτερα είναι να αποφεύγονται αυτά τα ροφήματα έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα, συνιστούν οι συγγραφείς της ανάλυσης.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, είναι αναρίθμητες οι μελέτες για τις επιπτώσεις της στην υγεία, καταλήγουν.