ΥΓΕΙΑ

Καλπάζει η υπέρταση – Στοιχεία ΣΟΚ από νέα έρευνα

Καλπάζει η υπέρταση – Στοιχεία ΣΟΚ από νέα έρευνα

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν ψηλή πίεση έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 40 χρόνια, ξεπερνώντας το 1,1 δισεκατομμύριο παγκόσμια, είπαν επιστήμονες σήμερα, με το βάρος της πάθησης να έχει μεταφερθεί από τους πλούσιους στους φτωχούς.

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της που αναλύει την σε κάθε χώρα μεταξύ του 1975 και του 2015, οι ερευνητές είπαν ότι σε πλούσιες χώρες η πάθηση έχει μειωθεί αισθητά, πιθανώς λόγω βελτιωμένης και ανώτερου βιοτικού επιπέδου, αλλά έχει αυξηθεί σε φτωχότερες. Ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, οι αυξήσεις είναι σημαντικές και μπορούν να αποδοθούν εν μέρει και σε κακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία.

Η υπέρταση ασκεί επιπλέον πίεση στα αγγεία του αίματος και σε σημαντικά όργανα όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Αποτελεί επίσης την κυριότερη αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων που οδηγούν σε και , και υπολογίζεται ότι προκαλεί 7,5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα καθοδηγήθηκε από ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεργάστηκαν με εκατοντάδες επιστήμονες διεθνώς, και κάλυψε μετρήσεις αγγειακής πίεσης από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα, ενώ εκδόθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Στην Ευρώπη, η Βρετανία είχε το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με υπέρταση το 2015. Η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είχαν τις χαμηλότερες τιμές υπέρτασης στον κόσμο. Πάνω από τους μισούς ενήλικες με ψηλή πίεση ζούσαν στην Ασία το 2015, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ περίπου 226 εκατομμύρια άτομα στην Κίνα είχαν υπέρταση, σύμφωνα με την έρευνα, όπως και 200 εκατομμύρια στην Ινδία.

“Η ψηλή πίεση δεν συσχετίζεται πλέον με τον πλούτο – όπως ήταν το 1975 – αλλά τώρα αποτελεί ένα μείζον θέμα υγείας που συσχετίζεται με την φτώχεια”, είπε ο Μαζίντ Εζάτι, καθηγητής στο κολέγιο Imperial της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου.

Είπε ότι ενώ δεν είναι σίγουρος για τον ακριβή λόγο που τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η υπέρταση είναι περισσότερο προβληματική σε φτωχά κράτη, μπορεί να αποδίδεται εν μέρει λόγω της καλύτερης γενικής υγείας και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε πλούσιες κοινωνίες. Σε πλούσιες χώρες, επίσης, η διάγνωση της πίεσης γίνεται πιό συχνά και νωρίτερα, και διαχειρίζεται με φάρμακα, είπε ο Εζάτι.

Η ορίζεται από δύο δείκτες – τη συστολική πίεση, η οποία αντιπροσωπεύει την δύναμη με την οποία η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στα αγγεία, και τη διαστολική πίεση, την πίεση μέσα στα αγγεία του σώματος μετά την συστολή της καρδιάς. Και οι δύο μετρήσεις καταγράφονται σε χιλιοστόμετρα του υδράργυρου (mmHg). “Ψηλή πίεση” σημαίνει από 140/90 (mmHg) και πάνω.

Διαφήμιση

Η πάθηση δημιουργείται από μια σειρά καταστάσεων, όπως διατροφή που περιέχει και λίγα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μη επαρκή άσκηση.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αυξήσεις
#Αφρική
#διατροφή
#επιστήμονες
#ερευνητές
#Ευρώπη
#ηλικία
#Ηνωμένες Πολιτείες
#Ινδία
#καρδιά
#Κίνα
#λαχανικά
#Νότια Κορέα
#περιοδικό
#ποσοστό
#Υγείας
#φάρμακα
#φρούτα
#χρόνο
#χώρα