Μια πολύ εύκολη Ιταλική συνταγή για υπέροχα Καλαμαράκια γεμιστά “α λα Ιτάλια” με σπαγγέτι. Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο, νηστίσιμο πιάτο για όλη την οικογένεια.
Υλικά συνταγής
Για τα γεμιστά καλαμαράκια:
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
1 φλ. τσαγιού ντομάτες ψιλοκομμένες
8 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
3-4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι πιπέρι
Για συνοδευτικό:
1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 6 ή 10
Εκτέλεση συνταγής
Για τα καλαμαράκια και τη γέμιση: Ξεπαγώνετε (αν είναι κατεψυγμένα) το καλαμάρια, τα καθαρίζετε αφαιρώντας το “κόκκαλό” τους, τα πλένετε μέσα και έξω και τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας. Αφαιρείτε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε σε κατσαρολίτσα το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα να αρωματισθεί το λάδι. Προσθέτετε τα πλοκάμια το μαϊντανό, τη κάπαρη, τη ντομάτα, τις ελιές, ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί και αφήνετε την γέμιση να “αναπνεύσει”. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και σιγοβράζετε μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά και μείνει η γέμιση με το λαδάκι της. Την αφαιρείτε από τη φωτιά προσθέτετε τη τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε.
Ανοίγετε το κορμό από τα καλαμαράκια και τα γεμίζετε με την γέμιση. Φροντίζετε να μην γεμίσουν τελείως γιατί τα καλαμαράκια μαζεύουν με το ψήσιμο. Καρφώνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερο και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λ.
Προσθέτετε τα γεμισμένα καλαμαράκια και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Για το συνοδευτικό: Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα, βράζετε το σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, φροντίζοντας να είναι ελαφρώς “αλ τέντε”. Τα βγάζετε τα σουρώνετε, τα λαδώνετε και τα σερβίρετε με τα γεμιστά καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.