ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Προσοχή στην μόλυνση από τα κουνούπια – Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Προσοχή στην μόλυνση από τα κουνούπια – Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει επισήμως 22 κρούσματα στην χώρα μας έως και τις 26 Ιουλίου. Από τους 22 ασθενείς, οι 20 εκδήλωσαν συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια δυνητικά πολύ σοβαρή ασθένεια. Είναι, επομένως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα συμπτώματα μιας πιθανής μόλυνσης.

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνουν πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο.

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια και απαντάται στην Αφρική την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή, την Β. Αμερική και την Δυτική Ασία.

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα. Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος.

Διαφήμιση

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κείμενο που βλέπετε παρακάτω αναρτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό του Δυτικού Νείλου:

Ιός του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια: Μέτρα προστασίας

Το επόμενο κείμενο που βλέπετε, αναρτήθηκε επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και περιγράφει τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α.)

Δείτε και το σχετικό βίντεο που έχει δημοσιεύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

http://www.keelpno.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#Αφρική
#βίντεο
#Ευρώπη
#ΚΕΕΛΠΝΟ
#μέτρα
#μόλυνση
#νευρικό σύστημα
#σώμα
#χώρα
#χώρα μας