share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ημικρανία: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Ημικρανία: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Οι ημικρανίες συχνά εμφανίζονται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με άλλα προβλήματα υγείας ή αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άλλων παθήσεων στο μέλλον. Οι ισχυροί πονοκέφαλοι, που συχνά συνοδεύονται από τη λεγόμενη αύρα, συνδέονται μεταξύ άλλων με το άσθμα, την κατάθλιψη και την καρδιοπάθεια.

1. Κατάθλιψη

Οι επεισοδιακές ημικρανίες, δηλαδή οι ημικρανίες που εμφανίζονται περιστασιακά, συνδέονται με διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και το ίδιο ισχύει και τις χρόνιες ημικρανίες (15 ή και περισσότερες ημέρες τον μήνα). Είναι πιθανό ο πόνος της ημικρανίας να αποτελεί αιτία της κατάθλιψης ή μπορεί η ψυχική νόσος να προηγείται. Αυτό υποδεικνύει ότι η ημικρανία και η κατάθλιψη μοιράζονται ενδεχομένως κοινά γονίδια ή κοινές νευρολογικές αιτίες. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των ειδικών είναι ότι ορισμένα άτομα έχουν προδιάθεση απέναντι στις ημικρανίες και την κατάθλιψη ταυτόχρονα. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (π.χ. αμιτριπτυλίνη) παρέχουν ανακούφιση και από την ημικρανία. Τα φάρμακα αυτά επιδρούν στα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και πιθανώς εμπλέκεται και στην ημικρανία.

2. Αγχώδεις διαταραχές

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, ένας στους δύο ανθρώπους που εκδηλώνει χρόνιες ημικρανίες πάσχει επίσης από κάποια αγχώδη διαταραχή. Όπως και στην περίπτωση της κατάθλιψης, η αγχώδης διαταραχή μπορεί είτε να προηγείται είτε να ακολουθεί την εκδήλωση της ημικρανίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μία θεραπεία (συνήθως αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας και της αγχώδους διαταραχής ταυτόχρονα. Άλλοτε πάλι, χρειάζονται συνδυαστικές προσεγγίσεις, για παράδειγμα φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και συμπεριφορική θεραπεία για τη διαχείριση της αγχώδους διαταραχής.

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που οφείλεται στην ύπαρξη θρόμβου) συνδέεται με την ημικρανία με αύρα (συμπτώματα που προηγούνται του πονοκεφάλου όπως οι διαταραχές στην όραση και την ακοή). Υπολογίζεται ότι τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, καθώς και η αποχή από το κάπνισμα είναι μερικά βασικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Επιληψία

Τόσο η επιληψία όσο και η ημικρανία χαρακτηρίζονται από αισθητηριακές διαταραχές και από την ευαισθησία του εγκεφάλου απέναντι σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, στην έλλειψη ύπνου κ.ά. Επίσης, γενετικές αιτίες που εξηγούν την ημικρανία βρίσκονται και πίσω από την επιληψία. Η διάγνωση για επιληψία διπλασιάζει τον κίνδυνο ημικρανίας και το αντίστροφο. Λόγω των κοινών γνωρισμάτων στις δύο παθήσεις, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την επιληψία (π.χ. τοπιραμάτη) παρέχουν ανακούφιση και από την ημικρανία.

5. Καρδιοπάθεια

Εκτός από το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες (ιδίως με αύρα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές, κυρίως έμφραγμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα με ημικρανίες είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως υπέρταση και διαβήτη.

Διαφήμιση

6. Άσθμα

Το άσθμα είναι αναπνευστική πάθηση ενώ η ημικρανία νευρολογική, οπότε φαινομενικά δεν είναι δυνατό να συνδέονται. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής στις δύο περιπτώσεις είναι η φλεγμονή. Στο άσθμα, υπάρχει φλεγμονή και συστολή των αεραγωγών, ενώ στην ημικρανία εντοπίζεται φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Η μοντελουκάστη, ένα φάρμακο που χορηγείται για το άσθμα, προσφέρει σε πολλούς ασθενείς προστασία από τις συχνές ημικρανίες.

7. Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος επιδεινώνει τα συμπτώματα στα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες ή μπορεί ακόμη και να αποτελεί αιτία για την εμφάνισή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν σταδιακά κιλά σε βάθος χρόνου είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανίες. Όπως και στο άσθμα, και στην περίπτωση αυτή ρόλο παίζει η φλεγμονή, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται λόγω των περιττών κιλών.

8. Πεπτικά προβλήματα

Έχει παρατηρηθεί ότι γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και η κοιλιοκάκη εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς αποτελούνται από παρόμοιους ιστούς και μοιράζονται κοινούς χημικούς “αγγελιαφόρους».

9. Παράλυση Bell

Η παράλυση Bell είναι ένα είδος προσωρινής παράλυσης που επηρεάζει τα νεύρα του προσώπου και χαρακτηρίζεται από το μούδιασμα και την αδυναμία συχνά μόνο στη μία πλευρά του προσώπου. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του εγκεφαλικού, όμως οι δύο παθήσεις δεν συνδέονται. Ωστόσο, μελέτη του 2014 υπέδειξε πως τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και παράλυση Bell.

Πηγή: health.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo