Είναι ένα από τα πιο εύγευστα είδη χόρτων και γι’ αυτό αποτελεί και βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες που φτιάχνετε στο σπίτι ή παραγγέλνετε απ’ έξω ή στο εστιατόριο.
Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η ρόκα έχει μερικές σπάνιες και εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας.
Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, η ρόκα περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (πάνω από 250 mg/100g). Η υψηλή πρόσληψη διατροφικών νιτρικών αλάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκα σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.
Οφέλη για την υγεία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η ρόκα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του συνολικού βάρους.
Καρκίνος
Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως η ρόκα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο (δηλαδή η σουλφοραφάνη) και που δίνουν στα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, είναι εκείνες που καταπολεμούν και τον καρκίνο.
Η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητά να καθυστερεί ή να εμποδίζει τον καρκίνο, που συνδέεται με μελάνωμα, με τον οισοφάγο, με τον προστάτη και με το πάγκρεας.
Η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των καρκινογόνων επιδράσεων των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το φυτό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών, ενεργώντας ως τροποποιητής πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Η ρόκα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο, αφού το παρέχει σε ποσότητα 64mlg ανά περίπου 80γρ (2 φλιτζάνια).