ΥΛΙΚΑ
3 αυγά (και 1 ακόμη για το άλειμα)
1/2 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλυτζ. γάλα
70 g βούτυρο
450-500g φέτα χοντρά τριμμένη
Αλάτι (αν η φέτα δεν είναι αλμυρή) και Πιπέρι (προαιρετικά)
1 συσκευασία σφολιάτας (αυτή με τα δύο φύλλα) ή φύλλο κρούστας ή φύλλο βέγας (έτοιμο ή φτιαχτό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κατ΄αρχήν φτιάχνω την κρέμα για τη γέμιση:
Σε ένα μπωλ, ανακατεύω τα αυγά με το σιμιγδάλι να γίνουν ομοιόμορφο μίγμα.
Ζεσταίνω το γάλα και το ρίχνω στο μπωλ με τα αυγά και το σιμιγδάλι και ανακατεύω πολύ καλά.Ρίχνω όλο το μίγμα ξανά στην κατσαρόλα που έβρασε το γάλα και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να δέσει αρκετά η κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Όταν κρυώσει αρκετά, προσθέτω και τη φέτα , το αλάτι (αν χρειάζεται) και το πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.
Σε ένα ταψί στις διαστάσεις του φύλλου της σφολιάτας, τοποθετώ το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω μοιράζω την κρέμα, φροντίζοντας να αφήσω ένα περιθώριο περίοπου 1,5 cm, από την άκρη , χωρίς κρέμα.
Από πάνω τοποθετώ το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και γυρίζω τις άκρες από τα δύο φύλλα μαζί (πάνω και κάτω ) σχηματίζοντας “κόθρο”.
Χαράζω την επιφάνεια στα κομμάτια που θα κόψω και αλείφω με ένα αυγό , που το χτυπάω καλά και το περνάω με ένα πινέλο.
Ψήνω σε αντιστάσει πάνω κάτω σε 190oC για 1 ώρα περιπου στην πιό χαμηλή θέση του φούρνου και για 10-15 min ακόμη τοποθετώ τη σχάρα στον πυθμένα του φούρνου και βάζω εκεί το ταψί μου, ώστε να ψηθεί τέλεια και από την κάτω πλευρά.
Αφήνω να γίνει χλιαρή και σερβίρω. Είναι εξαιρετική και τις επόμενες μέρες (ελαφρά ζεσταμένη), αλλά προσοχή δεν την σκεπάζω παρά μόνο με ένα τρυπητό σκέπασμα ή αν δεν έχετε, με ένα μεγάλο σουρωτήρι, ώστε να μην μαλακώσει το φύλλο της.
ΠΗΓΗ: xrysessyntages.gr